Најновије

ВЕДРАНА РУДАН: Хрватска је фашистичка земља!

ЗАГРЕБ - Позната хрватска књижевница Вердана Рудан која о свему говори и пише "без длаке на језику" на свом блогу објавила је колумну са више него провокативним насловом "Хрватска је фашистичка земља".
Без длаке на језику (принтскрин: јутјуб)

Без длаке на језику (принтскрин: јутјуб)

Преносимо текст колумне у целости: Гледала сам Фрљићеву представу “Хрватско глумиште” о којој пишу сви хрватски медији. Зашто? Зато јер Фрљић, храбро, ајмо ово “храбро” не ставити под наводнике, проговара о хрватском фашизму четрдесетих, оном деведесетих и хрватском фашизму данас. Његова теза је, ако сам га добро схватила, да људи у црном ових дана само што нису кренули клати по кућама. Фрљић проговара и о фашистима, ајмо и ово оставити без наводника, који су деведесетих урлали Туђману фашисту, зиг хајл. Цитирао је неке од глумаца и једну глумицу који су пред двадесетак година пушили омиљеном вођи. Не желим набрајати њихова имена јер никад ни глумце ни позоришне режисере нисам држала људима који не би смели пушити омиљеним вођама. Глумити и режирати а не гутати сперму вођа нације једно друго искључује. Или пушиш па глумиш и режираш или не пушиш па си попушио. Каква је била представа? Свака је Фрљићева представа, ајмо ово ипак ставити под наводнике, “провокација”. Глумци и глумице су, кад су били одевени, на неверојатно ружним гаћама носили фотке фашиста и једне фашистице из хрватског глумишта из деведесетих. На предњој страни гаћа. На стражњој страни видели смо фотке неких људи који данас, ваљда, играју важну улогу у хрватском позоришном животу. Шта су ти људи учинили Фрљићу, мени нису баш ништа, једва да о њима ишта знам, није било јасно. А шта је Фрљић хтио представом рећи? Био је јасан. Усташтво на велика врата продире у Хрватску. Добро је то показао. Пада застор, пред нама се отвара ријечко позориште а огроман број у црно одевених певача сложно пева: “Зови, само зови, сви ће соколови за те живот дати…” Ужаснула сам се. Јеботе! Колико црнила? Где ја живим? Ја Хрватску не видим онако како је Фрљић види. Мени је Хрватска много гаднија земља него ми то он показује. Нема у овоме што се зове Хрватска у црно одевених злочинаца који једва чекају да камом прережу вратове Србима, Циганима, Јеврејима и кривомислећим Хрватима. Нема ни концентрационих логора зато јер је цела Хрватска данас за огромну већину својих грађана концентрациони логор. Додуше, затворски чувари не носе црне униформе, сви су у оделима. Затвореници не робијају на онако блажен начин како је то Хитлер замислио. Данашњи логораши пролазе кроз много маштовитије организован пакао. Раде од јутра до сутра без икаквих људских права, наши господари одлучују шта ћемо јести, кад ћемо јести и да ли ћемо јести. Које ћемо новине читати, који теве програм пратити, које позоришне представе гледати… А шансе да нам нетко организовано и плином скрати муке су никакве. Ни наша деца ни унуци никад неће имати право на школовање, лекара, зубара, пензију, живот без страха и наду. Логораши који данас живе у Хрватској оставили су сваку наду иза себе. Једино што наше Армани-фашисте и оне у црно убучене из четрдесет и неке директно веже је слоган "Арбајт махт фрај"!
Прочитајте још:

ХРВАТИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ШЕШЕЉА: „Радикали су победили, идеја „Велике Србије и даље живи“!

Да је Фрљић… Да је Фрљић на гаће оних глумаца и глумица ставио фотку америчког амбасадора, загребачког градоначелника, ријечког градоначелника, фотке шефова “хрватских банака”, челника и челница хрватских политичких странака, министара, тајкуна, адвоката који може за Бандића искеширати два милиона евра а да не трепне… То би за мене била провокација и прича о хрватском фашизму. Овако… Кужим Фрљића. Не можеш на ружне гаће ставити фотографије својих спонзора. Након представе била сам и срећна и несрећна. Има једна добра вест. У Хрватској нема усташа. Има једна лоша вест. Хрватска јесте фашистичка земља. Извор: Блог Ведране Рудан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА