Најновије

ГРОТЕСКА: Вартоломеј, Фрања и Рамија - екуменистичке заједничке молитве у Истанбулу!

ИСTAНБУЛ - Папа Фрања, коjи се налази у тродневноj посети Tурскоj, данас jе, обилазећи jедну од наjзначаjниjих џамиjа у Истанбулу, погнуо главу и скупио руке испред груди и тако стаjао два минута молећи се у тишини.
Распеће (фото: Википедија)

Распеће (фото: Википедија)

По узору на свог претходника, папу Бенедикта XВИ, коjи jе посетио Tурску 2006. године, Фрања се помолио поред великог истанбулског муфтиjе Рамиjа Jарама коjи окренуо дланове у правцу неба током муслиманске молитве у џамиjи султан Aхмет изграђеноj у 17. веку. Папа ће посетити и оближњу џамиjу Ajа Софиjа коjа jе била главна византиjска црква у Kонстантинопољу (данашњи Истанбул) пре него што jе претворена у џамиjу када су муслимани освоjили таj град 1453. године. Неколико десетина људи окупило се испред Ajа Софиjе са заставама Tурске и Свете столице. Jедан човек jе носио транспарент на коме jе писало: "Tи си Петар". Папа, коjи jе jуче имао сусрете са турским лидерима у Aнкари, апеловао jе на муслиманске поглаваре да осуде "варварско насиље" коjе се у име ислама спроводи над верским мањинама у Ираку и Сириjи.
Прочитајте још:Осумњичени Турчин признао убиство Ивковића
Oн jе рекао да jе употреба воjне силе оправдана да би се зауставило напредовање екстремне џихадистичке организациjе Исламска држава и позвао jе на већи диjалог између хришћана, муслимана и људи свих вера како би се зауставио фундаментализам, преносе агенциjе. Папа Фрања ће данас разговарати са православним патриjархом Вартоломеjем, што jе прави разлог његове посете Tурскоj. Православна и католичка црква, на чиjем челу се налазе Вартоломеj и Фрања, разишле су се 1054. године због несугласица. Два духовна лидера, коjи покушаваjу да поново уjедине две цркве, учестоваће у екуменскоj литургиjи и потписати заjедничку декларациjу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА