Најновије

Италија: "Напад на Либију 2011. био је грешка"

РИМ, ВАШИНГТОН, ТРИПОЛИ - Западне силе су погрешиле када су пре три године интервенисале у Либији како би помогле свргавање пуковника Гаддафија, рекао је италијански министар иностраних послова, Паоло Гентилони. Изјава је уследила након што је америка отворила питање нове интервенције у Либији.
Моамер ел Гадафи (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Моамер ел Гадафи (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

"Пре три године починили смо велику грешку када смо се, без размишљања о последицама, умешали у унутрашњи либијски сукоб. Италијански глас тада је био превише слаб да би се чуо", рекао је министар иностраних послова Гентилони у интервјуу за телевизијску кућу РАИ. За време састанка с новинарима Гентилони је рекао да је стабилизација ситуације у Либији, која се тренутно налази у тоталном хаосу, као и цело медитеранско подручје, кључни приоритет италијанске спољне политике. У исто време, САД планира проширивање своје војне кампање против милитаната ИСИЛ-а на подручје Либије. Општу забринутост западних земаља око либијске политичке нестабилности, коју би милитанти такозване Исламске државе могли да окрену у своју корист, појачала је изјава америчког генерала Дејвида Родригеза, да припадници ИСИЛ-а у Либији имају камп за обуку у ком обучавају неколико стотина добровољаца. Он је признао да се у Пентагону тренутно расправља о проширивању кампање против ИСИЛ-а на Либију, пише Д Тајмс. Свргавање пуковника Гаддафија 2011. године и политика попуштања различитим милицијама створила је плодно тло за развој екстремистичких група. Од августа, главни град Либије - Триполи је у рукама коалиције исламистичких група познатихзнане под називом 'Либијска зора' која је поставила своју владу и парламент док је легално изабрану власт успела да отера у 1.000 километара удаљени Тобрук. Москва је изјавила да би се у стабилизацију стања у Либији требало да се укључе искључиво суседне земље, док остале не би смеле да се мешају. Сергеј Лавров је за време сусрета са својим суданским колегом, рекао да "Мешање прекоокеанских земаља у смиривање ситуације у ком исте земље имају водећу улогу, какву су имале у нападима на Ирак и Либију и какву сада покушавају да остваре у Сирији, води до трагедије и распада државе".
Прочитајте још:Сиријска армија успешно одбранила аеродром
Према наводима различитих медијских кућа велики број водећих милитаната ИСИЛ-а раније ове године отпутовао је према либијском граду Дерни, првом граду ван Ирака и Сирије који се јавно заклео на верност калифату Исламске државе. Милитанти ИСИЛ-а придружили су се различитим милицијама у спровођењу онога што различите групе за људска права називају 'владавином терора': преке судове и одсецање глава неистомишљеницима. Појаву ИСИЛ-овог кампа за обуку добровољаца будно посматра и Египат који се мучи са сопственом верзијом ИСИЛ-оваца на Синају који је стављен под војни надзор. Извор: Адванце.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА