Najnovije

Italija: "Napad na Libiju 2011. bio je greška"

RIM, VAŠINGTON, TRIPOLI - Zapadne sile su pogrešile kada su pre tri godine intervenisale u Libiji kako bi pomogle svrgavanje pukovnika Gaddafija, rekao je italijanski ministar inostranih poslova, Paolo Gentiloni. Izjava je usledila nakon što je amerika otvorila pitanje nove intervencije u Libiji.
Moamer el Gadafi (Foto: JuTjub printskrin)

Moamer el Gadafi (Foto: JuTjub printskrin)

"Pre tri godine počinili smo veliku grešku kada smo se, bez razmišljanja o posledicama, umešali u unutrašnji libijski sukob. Italijanski glas tada je bio previše slab da bi se čuo", rekao je ministar inostranih poslova Gentiloni u intervjuu za televizijsku kuću RAI. Za vreme sastanka s novinarima Gentiloni je rekao da je stabilizacija situacije u Libiji, koja se trenutno nalazi u totalnom haosu, kao i celo mediteransko područje, ključni prioritet italijanske spoljne politike. U isto vreme, SAD planira proširivanje svoje vojne kampanje protiv militanata ISIL-a na područje Libije. Opštu zabrinutost zapadnih zemalja oko libijske političke nestabilnosti, koju bi militanti takozvane Islamske države mogli da okrenu u svoju korist, pojačala je izjava američkog generala Dejvida Rodrigeza, da pripadnici ISIL-a u Libiji imaju kamp za obuku u kom obučavaju nekoliko stotina dobrovoljaca. On je priznao da se u Pentagonu trenutno raspravlja o proširivanju kampanje protiv ISIL-a na Libiju, piše D Tajms. Svrgavanje pukovnika Gaddafija 2011. godine i politika popuštanja različitim milicijama stvorila je plodno tlo za razvoj ekstremističkih grupa. Od avgusta, glavni grad Libije - Tripoli je u rukama koalicije islamističkih grupa poznatihznane pod nazivom 'Libijska zora' koja je postavila svoju vladu i parlament dok je legalno izabranu vlast uspela da otera u 1.000 kilometara udaljeni Tobruk. Moskva je izjavila da bi se u stabilizaciju stanja u Libiji trebalo da se uključe isključivo susedne zemlje, dok ostale ne bi smele da se mešaju. Sergej Lavrov je za vreme susreta sa svojim sudanskim kolegom, rekao da "Mešanje prekookeanskih zemalja u smirivanje situacije u kom iste zemlje imaju vodeću ulogu, kakvu su imale u napadima na Irak i Libiju i kakvu sada pokušavaju da ostvare u Siriji, vodi do tragedije i raspada države".
Pročitajte još:Sirijska armija uspešno odbranila aerodrom
Prema navodima različitih medijskih kuća veliki broj vodećih militanata ISIL-a ranije ove godine otputovao je prema libijskom gradu Derni, prvom gradu van Iraka i Sirije koji se javno zakleo na vernost kalifatu Islamske države. Militanti ISIL-a pridružili su se različitim milicijama u sprovođenju onoga što različite grupe za ljudska prava nazivaju 'vladavinom terora': preke sudove i odsecanje glava neistomišljenicima. Pojavu ISIL-ovog kampa za obuku dobrovoljaca budno posmatra i Egipat koji se muči sa sopstvenom verzijom ISIL-ovaca na Sinaju koji je stavljen pod vojni nadzor. Izvor: Advance.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA