Најновије

Брамерц: Вратити Шешеља у затвор

ЊУЈОРК/ХАГ - Главни хашки тужилац Серж Брамерц изјавио је да Војислав Шешељ није поштовао налоге суда и да је вређао жртве и да је потребно да првостепена пресуда у случају Шешеља буде изречена у најкраћем могућем року, имајући у виду реаговања у региону на његову „негативну" реторику.
Серж Брамерц (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Серж Брамерц (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

„Тужилаштво разуме и дели фрустрацију многих због неизрицања пресуде иако је последњи сведок саслушан у јулу 2010. године, а суђење окончано 2012. године“, навео је Брамерц у извештају о раду Трибунала који је данас поднео Савету безбедности УН. Брамерц је у извештају истакао да је било неопходно да од Претресног већа затражи опозив одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу „због непоштовања налога Трибунала и вређања жртава“. Констатујући снажну реакцију јавности на ослобађање Шешеља, тужилац је рекао да "то треба да нас охрабри да удвостручимо напоре да обезбедимо одговорност за озбиљна кршења хуманитарног права и чврсто се супротставимо свим облицима ревизионизма."
Прочитајте још:Особље напушта Хашки трибунал!
Брамерц је истакао да за кашњења у процесима који се воде против Шешеља и Горана Хаџића није одговорно Тужилаштво. Он је такође указао на завршетак суђења Радовану Караџићу током којег је испитано 550 сведока, уложено више од 10.000 поднесака и чији транскрипт садржи око 165.000 страница. Брамерц је такође навео да у два преостала случаја, Младићу и Хаџићу, одбрана тренутно износи доказе, а да је жалбена процедура у току у пет случајева. Брамерц је оценио да је на плану домаћих суђења у државама бивше Југославије потребно даље побољшање и похвалио сарадњу БиХ и Србије у хапшењу осумњичених за злочин у Штрпцима из 1993. године. "То је веома позитиван догађај који показује колико се може постићи ефиаксном сарадњом", рекао је тужилац, а саопштено је из Трибунала. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА