Најновије

Хакери прете: 2015. година биће кобна по многе велике компаније

Ако је судећи по предвиђањима бројних стручњака за сајбер-безбедност, 2015. година биће кобна по многе велике корпорације које ће се суочити са пропашћу услед хакерских напада.
Хакери поново у акцији (Фото: Freeimages)

Хакери поново у акцији (Фото: Freeimages)

Разлог за оваква предвиђања је неадекватна заштита од хакера, али и мањак свести о озбиљној опасности коју они представљају. Најбољи пример јесте хакерски напад на Сони који се недавно догодио, и услед којег се ова компанија суочава са потенцијалним губитком од 100 милиона долара. Напад на Сони се разликује од претходних из једног разлога: људи којима су ове информације откривене немају финансијски мотив. Уместо тога, стекао се утисак да хакери желе да једноставно обрукају или чак униште компанију. Хакерски напад на Сони се догодио недавно Сличан напад догодио се у фебруару када су, упадом у компјутерски систем, потпуно онеспособили казино Шелдона Аделсона у Лас Вегасу. Мотиви хакерских напада су се променили. У почетку је у питању била корист, а данас је то чиста деструкција. У прошлости, најсофистициранији напади на велике компаније организовале су ривалске корпорације, криминалне групе, или чак државе. Државе су тражиле одређене информације које би могле да искористе у сврху стицања војне и економске предности. Криминалци су за циљ имали да украду интелектуално власништво и материјално се окористе продајом истог конкуренцији. Данас је ситуација другачија. Хакери су мање заинтересовани за финансијску добит, и углавном желе да униште компанију.
Прочитајте још:„Скајп“ уводи аутоматског преводиоца разговораОвих пет ствари одмах уклоните са свог Фејсбука
Челници великих корпорација тек сада полако постају свесни озбиљности потенцијалних хакерских напада. "Сони" сигурно неће остати без посла због пропуста у безбедности који је направљен, али да је у питању била нека мања компанија, вероватно би јој пословање било озбиљно угрожено. Извор: Бизнис инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА