Најновије

Креће јача економска сарадња и извоз српског меса у Кину

БEOГРAД - Србиjа ће ускоро почети са извозом jагњећег и говеђег меса на тржиште Kине, а кинеска страна jе заинтересована и за увоз месних и млечних прерађевина, дечjе хране, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа из Србиjе, као и сувих шљива, изjавила jе данас Танјугу министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић.
Кина (Фото: propertyupdate.com)

Кина (Фото: propertyupdate.com)

Слободан приступ кинеском тржишту када jе реч о пласману jагњећег меса биће омогућен захваљуjући протоколу коjи ће бити потписан данас у оквиру Самита Kине и земаља средње и источне Eвропу у Београду, казала jе Богосављевић-Бошковић. Oна jе напоменула да су се три кланична обjекта приjавила за извоз jагњећег меса и прошла све провере испуњености услова, па би по потписивању протокола, одмах могли да крену са извозом. Извоз говеђег меса могао би почети у jануару када се очекуjе потписивање споразума за извоз те врсте меса, након усаглашавања техничких детаља, казала jе Богосављевић-Бошковић након састанка са делегациjом кинеске привредне коморе. Oна jе указала да jе договорено и формирање билатералног координационог тела како би се убрзао процес усаглашавања и сертификациjе за извоз. На данашњем састанку jе констатовано и да су количине меса коjима Србиjа располаже мале за потребе тако великог тржишта као што jе кинеско, а jедна од идеjа jе да се две стране заjеднички ангажуjу да се кроз инвестициjе подигне производња оваца.
Прочитајте још:ЈУТАРЊИ.ХР: Србија се поноси Кином
Oна jе додала да су источна и jужна Србиjа изузетно повољни за узгоj великог броjа оваца, те ће се радити на изналажењу могућности за заjедничко инвестирање у ту врсту производњу. Српска страна jе заинтересована и за склапање споразума са Kинезима коjи би омогућио извоз биљних производа, навела jе Богосављевић-Бошковић, додаjући да jе договорено да усаглашавање фитосанитарних сертификата у тоj области буде jедан од приоритетних задатака. Kинези су исказали интерес за производњу висококвалитетне и органске хране, па су српским компаниjама упутили позив да учествуjу на два велика пољопривредна саjма у Kини наредне године - у jуну у Пекингу и септембру у Шангаjу, казала jе Богосављевић-Бошковић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА