Најновије

У насељу Ћипуљић код Бугојна сретни због победе Александра Вучића

</h1

Фото: СНС

Фото: СНС

Ванредни парламентарни избори у Србији, за разлику од већине средина у Босни и Херцеговини, заокупљених својим бројним проблемима, с великим нестрпљењем и очекивањима су праћени у насељу Ћипуљић код Бугојна. Разлог томе је чињеница да је Александров отац Анђелко (72), којег у Бугојну називају Бато, пореклом из овог средњобосанског мјеста и да је ту одрастао и једно време радио, те да се Александар Вучић и његова породица радо враћају у ове крајеве.

Велика трема

Александар Вучић је прошлог пролећа, први пут послије 20 година, долазио у Чипуљић код Бугојна. Посјету је обавио без велике помпе и медија, а том приликом је посетио и своју родбину, међу којима су и његов стриц Драго, те стрина Анђелка. Драго и Анђелка су први српски повратници у Бугојно, те посљедњи Вучићи у Чипуљићу. "Пратили смо изборе јуче и синоћ кроз једну велику трему. Веома нам је драго да је Александар успео и да је освојио оволико гласова. Ево, сад сам га поново гледала на ТВ-у. Заиста смо сретни због њега", казала нам је Анђелка, стрина Александра Вучића, надајући се да ће у скорије време Александар поново доћи у крајеве из којих је потекла његова породица. Вучићи из Бугојна су поносни на Александра Вучића и све што је он до сада постигао. Славиша Ђурић, свештеник цркве Рођења Пресвете Богородице у Чипуљићу каже за Клиx.ба да је цело Бугојно сретно због успеха Александра Вучића. "Недавно сам видио један текст под насловом, отприлике: 'Дај нам Боже Вучића, да и нама у Босну доведе арапске шеике'. Када год економска струја побједи, да ли у Србији или Хрватској, добро је и БиХ. Верујем да ће део користи од оног што планира да ради Алаксандар доћи и у Бугојно. Надамо се да ће нам поново доћи након формирања владе. Молимо Бога да му буде на помоћи, а верујемо да ће и ови крајеви имати користи од њега. Чини ми се да су сви у Бугојну сретни због побједе Александра Вучића", рекао је свештеник Ђурић. Иначе, Александров отац Анђелко рођен је у избеглиштву у једном вагону недалеко од Београда. Његова мајка Драгица, иначе пореклом из Шипова, избегла је у Србију након што су усташе побили већину мушких чланова те породице у Бугојну, укључујући и Александровог деда. Након Другог свјетског рата они су се вратили у Бугојно гдје је Александров отац одрастао и школовао се, а потом отишао на Економски факултет у Београду. Тамо је упознао супругу, Александрову мајку, Ангелину из Бечаја у Србији, с којом ће се касније венчати. Пре тога је неколико година радио у ИМПО-у у Бугојну. Но, и послије одласка у Србију, све до рата у БиХ и смрти мајке Драгице 1991. године, Анђелко Вучић је с породицом често долазио у родни крај.

Вучићевог деда звали Аџија

Вучићи су стара бугојанска породица. Пре Другог светског рата били су успешни трговци. Вучић у Бугојну је “синоним” за радишне људе, кажу у овом крају. “У оно време су имали своја лична аута и шофере. Александров дед Анђелко, којег су овде сви звали Аџија, јер је био на хаџилуку у Светој Земљи у Јерузалему, имао је врсне тркаче коње. Нажалост, 1941. године једна велика породица је делом уништена. Александров дед, стари Аџија, је убијен. Породица се после Другог свјетског рата расула на много делова. Једни су остали у Бугојну, једни отишли из Србију. На Славу Божју из те обитељи сада има велики изданак - Александар. Његов отац и породица су вредни и радишни људи који су одувек стицали имања и имали. Мислим да када се у Бугојну каже обитељ Вучић, то све говори’’, рекао је раније Славиша Ђурић. Александар Вучић је у Бугојну пре рата често проводио летне и зимске распусте. И сам Александар Вучић, иако је рођени Београђанин, своједобно је говорио како је у Бугојну, уз остало, у детињству радио и тешке послове. “Волио је, по причању мештана, играти лопте. Био је доста несташно дете. Борац је био од почетка, волио је бити увек у праву. Морало је бити по његовом. Није био попустљив ни као дете. Његова непопустљивост, његова упорност су га и довели до места ге је сада’’, истиче свештеник Ђурић. У Чипуљићу се налази кућа Александровог оца, као и родна кућа Вучића, које су порушене. Александар је приликом посљедње посете рекао да не жели продати те куће, те да има намеру да их обнови. Вучићи у Бугојну имају доста земље, њива, које будући премијер Србије, такође, како је рекао, не жели продати Од 9.000 Срба у Бугојну пре рата, ту их је остало око 200. Углавном је ријеч о старијим особама. Осим Вучићевог стрица, још три породице су с Александром Вучићем у крвном сродству. Независне

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА