Најновије

Темиргалијев: Хитно ће се градити мост између обала Крима и Русије

СИМФЕРОПОЉ - На територији Крима више нема база украјинске војске, рекао је Рустам Темиргалијев, заменик председавајућег Савета министара у интервјуу за дневни лист Курир.
Рустам Темиргалијев (фото: telegraf.com.ua)

Рустам Темиргалијев (фото: telegraf.com.ua)

Како оцењујете ситуацију на југоистоку Украјине? - Немамо озбиљне разговоре са становницима југоисточног дела Украјине и њиховим представницима, али осећамо солидарност с њима јер они се боре за руску традицију и желе да украјинске власти престану да их угрожавају. Спремни смо да их подржимо и примимо ако је то потребно и да им на Криму омогућимо да имају сва права која су им у Украјини угрожена. Да ли увиђате сличности и разлике између позиција Крима и Косова, о чему је причао и Владимир Путин? - На одређеном нивоу постоји сличност између Косова и Крима, али разлика је та што западне земље прихватају одлуку Косова да буде независно, док референдум на Криму не желе да прихвате. То је политика дуплих стандарда. Да ли ће и кад бити изграђен мост који ће повезивати Крим и Русију? - Нисам спреман да дам тачне информације о изградњи моста јер се тек ради на томе. Знам да је руски премијер Дмитриј Медведев наредио његову брзу изградњу. Ако све буде како треба, трајаће највише три године. У недељу је велики део Крима остао без струје. Шта се догодило? - Крим је с три електричне линије повезан с Украјином. У недељу око 20 сати једна од њих је искључена због наводне провере система. У понедељак ујутру нам је јављено да се проверавају и друге две линије. Не верујем да је „Укелектро“ одједном решио да проверава све три линије и поправља их, већ је реч о политичкој саботажи. Та саботажа није усмерена против кримских власти, већ против народа. Али, то ће имати супротан ефекат. Народ ће се ујединити. Да ли је могуће решити тај проблем са снабдевањем? - Крим у просеку троши око 650 мегавата струје, а наша производња је око 240 мегавата. Постоје три фазе решавања проблема са снабдевањем. Први је укључивање 900 дизел-генератора, што већ радимо. Друга фаза је коришћење девет гасних станица које су биле стациониране у Сочију и које могу да направе 250 мегавата. Трећа фаза је изградња електрана, а за то нам је потребно око две и по године. На Криму је сад и рубља званично средство плаћања? - Од понедељка на Криму је почело коришћење рубље као званичне валуте и до краја недеље ће сви продавци моћи да обављају трансакције у рубљама. Међутим, све до 1. фебруара 2015. на Криму ће у употреби бити и гривна и рубља. Велики проблем је то што су улози људи у украјинским банкама у опасности. Ипак, Русија је издвојила 60 милијарди рубаља да исплати те депозите. Прво стиже 500 милиона рубаља, и то су прве руске инвестиције на Криму.

На Крим стижу избеглице из Украјине

Вицепремијер Крима Рустам Темиргалијев упозорава да је могућ долазак избеглица из Украјине. - Тренутно на Крим дневно стиже по 200 људи, и то само званично. Незванично много више. Због тога морамо да направимо избегличке центре, а могуће је да неке туристичке центре морамо да претворимо у кампове за њих - нагласио је Темиргалијев.

Руски туристи ће заменити украјинске

Крим у просеку посети пет до шест милиона туриста. Око два милиона њих су из Русије, остали углавном из Украјине. Због тога је ово ризик за туризам. Ипак, с представницима Русије много причамо о томе и мислимо да сезона неће пропасти јер ће из патриотизма многи Руси доћи на Крим уместо да оду у Турску или Египат. Мислим да ће већина туристичких објеката у нашиме леотовалиштима бити пуна ове сезоне - рекао је Рустам Темиргалијев, заменик председавајућег Савета министара.

Санкције ЕУ неће утицати, Крим извози у Кину и Индију

Рустам Темиргалијев каже да санкције које је Европска унија увела неће утицати на извоз робе с Крима. - Кримска економија окренута је Русији, а не ЕУ, тако да већина фабрика неће осетити проблеме. Примера ради, Татан и Сода извозе у Русију, Кину, Индију, тако да их санкције ЕУ нимало не плаше. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА