Најновије

Тензије у Федерацији БиХ због одлуке Републике Српске

БАЊАЛУКА - Позивајући Канцеларију високог представника у БиХ да експресно поништи одлуку Владе Српске о провери пребивалишта на територији Српске, бошњачки политички лидери потврдили су свој поданички менталитет и жељу за међународним интервенционизмом, чиме свесно урушавају демократски систем у земљи.
Фото: Званични сајт Владе Српске

Фото: Званични сајт Владе Српске

Ово је јасан став највиших званичника Српске поводом захтева водећих бошњачких партија, СДА, СДП и СББ, да високи представник у БиХ Валентин Инцко поништи одлуку Владе РС о провери тачности података приликом пријаве пребивалишта на територији РС.
Одлука је законита и уставна, а њен циљ је спречавање криминалних радњи, фиктивних пријава пребивалишта и изборног инжењеринга, тврде функциоенри РС.
Манипулације и злоупотребе у вези са пријавом пребивалишта, наводе у Влади РС, могуће су због непотпуних законских решења на нивоу БиХ. Пошто су бошњачке партије блокирале усвајање новог закона о пребивалишту у Парламенту БиХ, којим би се коначно уредила ова област, Парламент РС је усвојио Нацрт закона о пребивалишту, а Влада РС усвојила ову одлуку који су се одмах нашли на удару Сарајева. Бошњачки лидери тврде да је ова одлука антиуставна и антидејтонска, јер „на најгрубљи начин крши људска права повратника и важеће прописе на нивоу БиХ“. У СДА тврде да је овом одлуком „омогућено полицији РС да грубо крши права повратника“.
- Циљ ове одлуке је наставак и легализације етничког чишћења и геноцида проведеног на територији ентитета РС - рекао је функционер СДА и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.
И СДП Златка Лагумџије тражи од Инцка да поништи одлуку јер је, како наводе у овој партији, у супротиности са Уставом БиХ, којим је регулисано питање пребивалишта. Координатор коалиције „Први март“ Емир Суљагић изјавио је да је овом одлуком „власт РС направила озбиљан корак ка нарушавању мира у БиХ“. Бошњачки политичари су најавили да ће, у случају да изостане Инцкова реакција, искористити сва правна средства да пред Уставним судом БиХ пониште одлуку.
Премијер РС Жељка Цвијановић изјавила је да високи представник у БиХ не може поништити одлуку о пребивалишту, ма колико то призивале странке из ФБиХ.
- Не прихватам никакву интервенцију ОХР. Ово је добра одлука, усмерена првенствено на безбедносни аспект, те увођење реда у свим областима. Ово друштво је превазишло институцију ОХР и не знам због чега посланици или министри који зарађују плату не донесу одговарајући закон, већ очекују да то ради ОХР - рекла је у уторак Цвијановићева. Према њеним речима, намера Владе није била да било којој етничкој групи било шта ускрати, већ да уведе више реда у систем безбедности. Премијер РС Жељка Цвијановић истакла је да бошњачке партије и невладине организације сасвим непотребно и сасвим тенденциозно тумаче одлуку Владе РС. - Апсолутно је нетачно да је одлука уперена против било које етничке групе, или против повратника. То је теза коју је присвојило политичко Сарајево, припремајући се за предстојеће изборе, иако знају да се иза оних који лажно пријављују пребивалиште, без обзира на националну припадност, крију и они који могу бити озбиљна претња безбедности и законитости - истакла је Цвијановићева. Извор: Вечерње Новости / НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА