Најновије

ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Велики број неправилности, Ђукановић фаворит!

ЦРНА ГОРА - Данас су у Црној Гори одржани локални избори. Избори се, поред престонице, спроводе у Бару, Колашину, Даниловграду, Плужинама, Шавнику, Жабљаку, Пљевљима, Бијелом Пољу, Рожајама, Плаву и Гусињу, као и у две градске општине Тузи и Голубовци.
Фото: предсједник.гов.ме

Фото: предсједник.гов.ме

Према подацима изборних комисија, гласачко право има више од 315.000 бирача, који су позвани да донесу одлуку ко ће их предводити у наредном четворогодишњем мандату. Изборне листе за локалне изборе поднело је укупно 25 партија, односно група грађана, које ће наступити самостално или у коалицији, прецизирају локални медији. Главни конкуренти су, према проценама аналитичара, коалиција окупљена око Демократске партије социјалиста, Демократски фронт, Социјалистичка народна партија и коалиција Социјалдемократске партије и Позитивне Црне Горе.
Досадашња кампања била је веома оштра, јер по многима од резултата предстојећих избора зависи и будућа политичка мапа Црне Горе.
Готово сви политички конкуренти су оценили током кампање да су ови локални избори пресудни за даље политичке односе и политичку будућност Црне Горе, а чула се и теза да су локални избори, после референдума о независности, најважнија политичка трка. Европска комисија финансирала је праћење локалних избора са готово 150 хиљада еура, а изборни процес у њихово име надгледала је Мрежа за афирмацију невладиног сектора МАНС која је ангажовала више од 500 посматрача. Осим МАНС-а, изборе је, али само у Подгорици, пратио Центар за демократску транзицију ЦДТ. Присуство активиста партија поред бирачких мјеста, евидентирање бирача од непознатих особа, физички обрачуни на биралиштима у Подгорици, Рожајама, Бијелом Пољу, Пљевљима, неправилности приликом гласања путем писма, необезбијеђена тајност гласања, немогућност да гласају особе са инвалидитетом, само су неке од неправилности које су забиљежене на бирачким мјестима.
Претходно, посматрачима ЦДТ-а на више бирачких мјеста у Подгорици јутрос није дозвољен улазак на биралиште, док је неким посматрачима забрањено вођење било какве евиденције, саопштено је из те невладине организације.
Изборни дан почео је великим бројем нерегуларности саопштено је из МАНС-а, а Општинска изборна комисија на низу бирачких мјеста, како се наводи, није доставила податке о посматрачима МАНС-а, па им је забрањен приступ бирачком мјесту иако су уредно акредитовани. С друге стране, Демократска партија социјалиста оптужила је активисте МАНС-а да, “заједно са представницима Демократског фронта, доминирају у кршењу правила изборног процеса”. ДПС је представнике МАНС-а оптужио да су “агресивни и апелују на грађане да подносе приговоре”. Демократска партија социјалиста позвала је данас Европску унију да преиспита финансијску подршку МАНС-у и упозорила да “донатори преузимају дио одговорности за покушаје да се онемогући демократско и слободно изражавање воље бирача”. ПРВИ РЕЗУЛТАТИ На основу 70% обрађеног узорка, ниједан учесник локалних избора у Главног граду није освојио апсолутну већину, наводи се на сајту ЦДТ-а. Највећи број гласова освојила је коалиција „За Европску Црну Гору Мило Ђукановић" са 47,2% (око 49.200 гласова). Затим, Демократски фронт који је освојио 27,6% (око 28.800 гласова). СНП је освојио 14,9% (око 15.500 гласова). Коалиција „Европско лице Подгорице" 8,8% (око 9.100 гласова). У овом тренутку Албанска коалиција не прелази природни праг и не улази у парламент. Извор: танјуг / Глас Америке / Вијести.Ме / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА