Најновије

ИЗИТ: У мају "дубока провалија", у јулу улазимо у рецесију!

БEOГРAД - Недавне поплаве негативно ће се одразити на привредне активности у земљи, и већ почетком jула може се очекивати да ће Србиjа ући у рецесиjу, а инфлациjа неће остати у планираним оквирима услед очекиваног раста цена хране и услуга, изjавио jе данас сарадник Института за тржишна истраживања (ИЗИT) Саша Ђоговић.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

"У маjу се очекуjе "дубока провалиjа", а већ у jулу, на краjу другог квартала, имаћемо извесну рецесиjу", рекао jе Ђоговић процењуjући ефекте катастрофалних поплава, чиjе се анализе тек очекуjу. Mада jе оценио да инфлациjа неће бити проблем за одржање макроекономске стабилност земље, Ђоговић jе на конференциjи за новинаре рекао да ће на краjу другог квартала инфлациjа бити минимум пет одсто, са тенденциjом даљег раста, указуjући да неће остати у планираним оквирима од цецтири плус минус 1,5 одсто. Недавне поплаве у Србиjи имаће негативне ефекте на индустриjску и пољопривредну производњу, а самим тим и на пад бруто-домаћег производа. Зато, додао jе, држава мора да предузме хитне мере, међу коjима jе и нови стенд баj аранжман са MMф-ом у септембру, у коjем би требало да затражимо подршку за репрограм дугова према фонду и према другим међународним финансиjским институциjама да би се предупредио банкрот земље, упозорио jе Ђоговић.
Проблем за Србиjу до краjа године биће раст буџетског дефицита и jавног дуга Србиjе и због тога jе важна сарадња са MMф-ом, како би се ти дугови санирали, казао jе Ђоговић.
Kоментаришући реформске мере владе, Ђоговић jе приметио да и нова влада економску политику базира на државним подстицаjима, што, оцении jе, ниjе добро на дужи рок и подсетио да држава планира и даље издваjање субвенциjа предузећима у реструктуирању, jавним предузећима, субвенционисање каматних стопа за кредите малим и средњим предузећима, за нова запошљавања и страним инвеститорима.
"Субвенциjе могу бити своjеврсни издувни вентил да се примењуjу краћи временски период, али неће обезбедити стабилан и дугорочни привредни раст", указао jе Ђоговић. Нагласио jе да су Србиjи потребне суштинске системске реформе за промену услова привређивања и да су оне неодложне.
Представљаjући анализу ИЗИT-а о текућим привредним кретањима, Ђоговић jе навео да jе у маjу забележен раст промета у малопродаjи, наjвише захваљуjући посети гастарбаjтера, али од jула, услед наjављеног смањења зарада у jавном сектору од 10 одсто и увођења платних разреда, имаћемо пад промета. Ђоговић jе напоменио да без обзира на елементарну непогоду, грађевинарство ће имати доста посла, што ће обезбедити његов робустан раст, као и индустриjе грађевинског материjала. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА