Најновије

Пажљиво са пробањем купаћег костима: Можете се заразити хепатитисом!

Научници су тестирали купаће костиме у скупим и јефтиним радњама, а на њима су пронашли остатке фекалија, вирусе и гљивице.
Наравно да пре куповине купаћег костима желите да га пробате, да видите истиче ли лепо вашу фигуру. Фото: wheretoget.it

Наравно да пре куповине купаћег костима желите да га пробате, да видите истиче ли лепо вашу фигуру. Фото: wheretoget.it

Наравно да пре куповине купаћег костима желите да га пробате, да видите истиче ли лепо вашу фигуру, да ли вам горњи део савршено пристаје, да ли та боја одговара вашем тену... Међутим, испробавање купаћих костима у продавницама може бити опасно по здравље. Пластична заштита која се налази у доњем делу купаћег костима требала би да представља заштиту од телесних течности и микроба, али заправо је извор заразе - тврде научници са Медицинског факултета -Универзитета Њујорк. За потребе овог истраживања, они су сакупили узорке одеће из продавница и анализирали све: од хаљина, преко панталона до доњег веша. На узорцима су пронађени трагови коже, фекалија, бактерија које нападају респираторни систем и вагиналне гљивице. Али, највише вируса и бактерија нашли су на купаћим костимима и доњем вешу. То је због тога што жене понекад скидају гаћице како би виделе како им купаћи костим пријања уз кожу. Истраживање је потврдило да што купаћи више открива - чешће то раде. "Квалитет продавнице није утицао на то колико су купаћи костими прљави. Отмене радње или оне јефтине, било је свеједно. Трагови бактерија били су подједнако присутни - објаснио је Др Филип Тијерно, професор микробиологије и патологије. "Испробавање купаћих костима представља одређени здравствени ризик, али наш имуни систем је довољно јак да се бори против микроба. Ако дођете у контакт с бактеријама, то не значи да ћете бити болесни - нагласио је Тијерно. Потенцијална опасност прети из фекалија пронађених на гаћицама, јер могу узроковати хепатитис А и дијареју.
Прочитајте још:Терапија водом: лек за многе болестиНајбољи руски рецепт за желудацЕво шта из ваших расхладних апарата може да вас убије!
Опасне су и стрептококе, норовирус и салмонела, чије су трагове научници такође пронашли. Како смањити ризик од заразе? Приликом испробавања купаћих костима не препоручује се скидање доњег веша. Такође, пре првог ношења, купаћи костим обавезно треба опрати. Након куповине или испробавања купаћег костима обавезно треба опрати и руке, јер се тиме смањује ризик од преношења вируса и бактерија у организам. Извор: 24сата.хр, Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА