Најновије

Нови директор НСЗ очекуjе раст запошљавања

БЕОГРАД - Новоименовани директор Националне службе за запошљавање (НСЗ), Зоран Мартиновић, изјавио је да ће се "применом измењеног и допуњеног Закона о раду значајно побољшти услови на тржишту рада, подстаћи запошљавање и социјално укључивање теже запошљивих категорија, посебно незапослених младих и лица старијих од 55 година".
Нови директор НСЗ очекује да ће се побољшати услови на тржишту рада. Фото: РТВ јутјуб принтскрин

Нови директор НСЗ очекује да ће се побољшати услови на тржишту рада. Фото: РТВ јутјуб принтскрин

"Национална служба ће посебну пажњу посветити успостављању јаче везе између послодаваца и незапослених који се налазе на нашој евиденцији, а средства намењена мерама активне политике запошљавања, иако скромна, биће усмерена на развој оних мера које ће омогућити трајније запошљавање", каже Мартиновић. Према његовим речима, оно што је у том смислу важно, јесте да ћемо моћи да се ослонимо и на средства из програма Европске комисије и фондова ИПА 2012, наводи се у саопштењу НСЗ. Како се подсећа у саопштењу НСЗ, Мартиновић је на ту функцију дошао из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у којем је као државни секретар био задужен за рад и запошљавање. Током усаглашавања и јавне расправе, председавао је и трипартитном Радном групом за измене Закона о раду. Као посебно важне одредбе новог Закона о раду, Мартиновић је истакао оне према којима ће се смањити могућност ангажовања лица без уговора о раду, што ће сигурно утицати на смањење броја запослених у сивој економији. Томе ће сигурно допринети и много већа овлашћења Инспекције рада.
Прочитајте још:Oво је историјски најнижи курс динара према евру: Погледајте колко ће вам сутра требати динара за један евро!
Мартиновић је изразио уверење да ће уз измењен и допуњен Закон о обавезном социјалном осигурању и Закон о порезу на доходак грађана, као и захваљујући доношењу других најављених закона, бити повећана стопа запослених у наредном периоду. "Уз измењен и допуњен Закон о обавезном социјалном осигурању и Закон о порезу на доходак грађана, по којем ће послодавац имати право на повраћај 65 одсто плаћеног пореза ако је засновао радни однос са најмање једним а највише са девет радника, 70 одсто ако запосли 10 до 99 радника и 75 процената за запошљавање најмање 100 нових радника, верујем да ћемо успети да повећамо стопу запослености у наредном периоду", рекао је Мартиновић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА