Најновије

Побуна у Окружном затвору у Београду

БЕОГРАД - У Окружном затвору у Београду спрема се побуна, али не побуна затвореника већ побуна стражара који су незадовољни условима рада и поступцима управе. Стражари најављују обуставу рада уколико надлежни органи хитно не изврше контролу законитости рада Окружног затвора у Београду. 
Улаз у Окружни затвор (Фото. Јутјуб)

Улаз у Окружни затвор (Фото. Јутјуб)

Група запослених у Окружном затвору у Београду у разговору са новинарима портала "Правда" изнели су скандалозне оптужбе на рачун затворске управе. - У Окружни затвор се запошљавају људи по рођачкој и земљачкој линији. На одговорна места се доводе људи који нису завршили ни војну ни полицијску обуку. Праве се катастрофални пропусти у сигурности. Запослени се не шаљу ни на редовне систематске прегледе. На позицијама где се тражи висока стручна спрема раде људи са средњом стручном спремом иако у Окружном затвору има довољно образованих људи, али је породични и земљачки критеријум главни - кажу саговорници Правде. Они кажу да управа затвора по истом критеријуму бира оне који ће добијати "дупле плате, на основу тежине радних задатака. - Исти људи по 5-6 година добијају дупле плате иако се њихови радни задаци не разлику од задатака других - оптужују запослени.
Окружни затвор као "породична фирма" Редакцији "Правде" запослени у Окружном затвору су доставили списак чланова породица поједних руковдилаца. У једном случају, поред мужа на високом положају, у Окружном затвору раде и његова жена, два сестрића, снаја...  Запослени оптужују да није проблем само у рођачком запошљавању већ што ти људи раде послове за који нису квалификовани, а често за то примају дупле плате.
Они кажу да се закон крши већ током самих  конкурса за запошљавање. - Закон о интерним и јавним конкурсима налаже да се спроведе прво интерни конкурс и ако у самом Окружном затвору има неког ко испуњава услове за то радно место да се он унапреди. Међутим, они не спроводе прво интерни конкурс већ одмах јавни како би могли да убаце још својих рођака и пријатеља. Уз све то, управа не прослеђује Министарству правде документа за запослене који су се у међувремено допунски образовали, завршили факултете или специјализације. То се прикрива да би се довели људи са стране.
Тужба због радног времена Група запослених у Окружном затвору поднела је и тужбу јер, како тврде, управа их већ годинама присиљава да раде дуже од предвиђеног радног времена. - Од 1. маја 2010. године кршена су нам радничка права тако што нам је уведен нови режим рада. Радимо јако стресан и договоран посао, са затвореницима и психички поремећеним особама. Управа нас је терала да радимо дуже од времена које је предвиђено и тиме кршила закон. Правду смо потражили на суду, а због ове бахатости управе Министарство правде ће великом броју запослених морати да плати велике одштете - кажу запослени.
Запослени траже да се под хитно уради ревизија вођења свих служби Окружног затвора јер, како тврде, постоје бројни пропусти у раду због чега је угрожен ниво безбедности у овој установи. Они упозоравају да ће ступити у штрајк ако се проблеми не реше, а тврде да су више пута обавештавали надлежне органе о свему.
Прочитајте још: Узео подстицај за запошљавање инвалида па угасио предузеће
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА