Најновије

Синдикат затражио оцену уставности Владине одлуке о цени рада

БЕОГРАД - Савез самосталних синдиката Србије (С С С С) упутиће Уставном суду иницијативу за утврђивање законитости одлуке Владе Србије да минимална цена рада остане 115 динара по сату, будући да се о томе претходно није изјаснио Социјално економски савет (СЕС), изјавио је данас потпредседник тог синдиката Зоран Михајловић.
Синдикат тражи проверу уставности владиних одлука (Фото:синдикат.рс)

Синдикат тражи проверу уставности владиних одлука (Фото:синдикат.рс)

Михајловић је Тањугу рекао да је према новоусвојеном Закону о раду, најпре о томе требало да се изјасне чланови Социјално-економског савета а да, уколико се договор на седници тог трипартитног тела не постигне, одлуку може да донесе влада након 15 дана. "Социјално-економски савет није заседао по том питању и социјални партнери се о томе нису изјашњавали, већ је директно одлуку донела Влада Србије чиме је прекршен Закон о раду", рекао је Михајловић додајући да су представници Савеза самосталних синдката и УГС Независност и даље чланови СЕС-а, иако се не слажу са изменама Закона о раду. Говорећи о висини минималне зараде Михајловић је рекао да она у Србији не може да обезбеди егзистенцијални минимум будући да је већ две и по године на истом нивоу-115 динара по сату, односно око 20.000 на месечном нивоу. "Она би требало да буде изузетак, а не правило, односно да се исплаћује само када послодавац није у могућности да исплати више", казао је Михајловић. Рачуница синдиката показала, додао је, да би минимална цена рада сада у Србији требало да износи између 125 и 130 динара по сату. АСНС саопштио је пре два дана да највећу одговорност одлуку да цена рада остане на истом нивоу сносе лидери два синдиката- Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак који су "учествовали у раду СЕС-а, а нису успели да издејствују да се минимална цена рада повећа бар за један динар". Тај синдикат подсећа да су за то време трошкови живота порасли за 15,5 одсто, а потрошачка корпа са 63.800 на 66.000 динара. "То им није сметало да примају плате од неколико стотина хиљада динара и да се о државном трошку шетају по свету", тврде у АСНС.
Прочитајте:СНС: Држава јача од синдиката!Пажња! Вулин наjавио доношење закона о синдикату и штраjку
Асоцијација тражи од Владе Србије да формира нови Социјално-економски савет и започне прави социјални дијалог како би коначно почели да се решавају бројни проблем, као и да тај синдикат, али и други који се сада сматрају нерепрезентативним буду укључени у социјални дијалог. Михајловић сматра да је реч о "потреби тог синдиката (АСНС) да буде свуда" и да је реч о "незбиљној организацији". Такође је указао да С С С С и Независност и даље учествују у раду СЕС-а и да је лоше што се пре доношења одлуке владе о минималној цени рада чланови СЕС-а нису састали и разговарали о томе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА