Најновије

Kо буши рупе у Сибиру: Ванземаљци, џиновски црви или природа?

Научници још нису престали разбијати главе у настојању да одгонетну како је пре две недеље изненада настала огромна мистериозна рупа у Сибиру, а у истом делу света појавиле су се још две нове. Новонастале рупе нешто су мањих димензија, али су сличне структуре.
Мистериозни кратер (фото Јутјуб)

Мистериозни кратер (фото Јутјуб)

Пречник прве, откривене на полуострву Јамал, је око 80 метара. Њена дубина је огромна, али нико је још није измерио. Друга, пронађена неколико стотина километара даље на истом полуотоку широка је око 15 метара, а трећа која се појавила крај села Носока у покрајини Краснојарск најмања је – пречник јој је четири метра. Како смо већ навикли, интернетом су се одмах прошириле класичне фолклорне приче о томе како рупе служе НЛО-има или великим ванземаљским црвима налик на оне из романа "Дина" да улазе и излазе из коре нашег планета. Неки верују да су рупе могли избушити метеорити, али Ана Курчатова из Субарктичког истраживачког центра сматра да је кратере, захваљујући глобалном загревању, створила мешавина воде, соли и плинова која је експлодирала у подземљу. Плин се могао накупити у леду помешаном са преском испод површине, а у мешавину је ушла и со будући да је пре 10.000 година онде било море.
Прочитајте још: (ВИДЕО) У утроби звери: Овако изгледа унутрашњост војног авиона док баца бомбе...
Руски медији јављају да су на налазишта мистериозних рупа упућен тимови научника који би ове појаве требали подробније истражити. Британски геолог др Крис Фогвил верује да су големе рупе феномен познат као "пинго". Реч је о округлим гомилама леда у пермафросту које каткад могу попримити стубни облик кратера налик на вулкански. Углавном настају када се подземна вода из неких извора уздиже и на површини смрзава. Поступно се формирају својеврсне куполе које расту по неколико центиметара годишње да би се у одређеном тренутку отопиле урушиле и створиле кратере. Глобално отопљење могло би подстицати такве процесе. Извор: Тпортал

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА