Најновије

Од данас карта за градски превоз кошта 280 динара, ускоро видео надзор!

БЕОГРАД - Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је да ће у наредне две седмице бити расписана јавна набавка за видео надзор у возилима јавног градског превоза, и подсетио да ће од данас моћи да се користи дневна карта, чија је цена 280 динара.
Нова карта 280 динара (Фото: Ртвбн.цом)

Нова карта 280 динара (Фото: Ртвбн.цом)

Мали је новинарима, након обиласка погона ГСП "Београд" за технички преглед тролејбуса на Дорћолу, рекао да је реч о јавној набавци у вредности од 125 милиона динара и да су рок и цена два критеријума која ће, као кључна, бити дефинисана у њој. "На основу усвојеног буџета јавна набавка у износу од 125 милиона динара је спремна и у року од две недеље, очекујем да ће ГСП кренути са том набавком чиме ћемо испунити обећање и допринети сигурности и возача и путника", рекао је Мали. Градоначелник је подвукао да се мора поштовати Закон о јавним набавкама, а како очекује, по изласку јавне набавке у наредне две седмице, у року од два до три месеца требало би да буде изабран компанија која ће спровести увођење видео надзора у јавни превоз. "То је поступак кроз који морамо да прођемо. За нас је битно да то урадимо транспарентно и да добијемо најбољу могућу опрему", рекао је Мали и прецизирао да се ради о дигиталним камерама које су квалитетне и омогућавају да се препознају црте лица, уколико неко некога нападне или дође до других проблема. Према његовим речима, зато је захтевало нешто више времена да се припреми текст јавне набавке. Мали је закључио да се, уколико се претпостави да ће процес јавне набавке бити готов у року од два до три месеца, у року од шест месеци након тога сва возила ГСП могу да буду опремљена са видео надзором. Говорећи о дневној карти, он је рекао да је на основу великог броја захтева од стране корисника, одлучено да она буде уведена. Градоначелник је подсетио да појединачна карта кошта 73 динара и да истраживања показују да се особа која купује дневну карту у просеку вози шест пута у току 24 сата, што показује да је цена дневне карте направљена конкурентно.
ПрочитајтеСударили се ГСП аутобуси, три путника повређена!
Мали је објаснио да ће путницима у том случају бити јефтиније да купе једну дневну карту, него шест појединачних. "Када смо упоређивали цену дневне карте у односу на окружење, Загреб, Будимпешту и Софију, гледали смо да буде јефтинија, што и јесте", рекао је Мали и додао да је дневна карта посебно погодна за туристе и оне који долазе на један дан у Београд. Говорећи о погону ГСП-а који је обишао, Мали је рекао да је омогућен технички преглед тролејбуса у просторијама ГСП са најновијом опремом и у хали која је посебно направљена само за таква возила. "Ово је први пут да ће ГСП сам моћи да ради техничке прегледе тролејбуса, да ће радити са својом опремом и радном снагом. То су квалитетни људи са искуством и тиме ћемо побољшати, не само сигурност возила, него ћемо техничке прегледе јефтиније, брже и ефикасније", закључио је Мали. Припремљене измене Закона о комуналној полицији Мали је изјавио да је Градска управа припремила измене и допуне Закона о комуналној полицији, које између осталог предвиђају повећање броја комуналних полицајаца, наводећи да ће тај предлог следеће седмице бити предат надлежном министарству. Мали је у изјави новинарима након обиласка погона ГСП "Београд" за технички преглед тролејбуса на Дорћолу, рекао да је формирана радна група која се бави изменама Закона о комуналној полицији. "Предлог са наше стране, као Града је готов и сада то треба да презентујемо надлежном министарству, јер то законски морамо да регулишемо", рекао је Мали и додао да се измене наведеног Закона не могу регулисати неком одлуком или било којим документом који није закон. Градоначелник је поновио да је један од предлога да уместо једног комуналног полицајца на 6.000 грађана, буде један на 1.000 или 2.000, односно да се број комуналних полицајаца повећа са постојећих 370 на 1.000 до 1.200. "Што будемо имали већи број комуналних полицајаца - више ћемо имати и комуналног реда и мира у граду", додао је Мали уз напомену да би део тих људи могао да се користи и за контроле у ГСП возилима. Он, међутим, није могао да прецизира и да ли ће и када доћи до измена Закона о комуналној полицији, јер то зависи од министарства и Скупштине Србије. Градски менаџер Горан Весић рекао је да измене које су предложене од стране Града иду у правцу тога да комунална полиција стиче право да легитимише грађане за послове из њеног домена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА