Најновије

Топлотни удар: Како препознати симптоме и заштитити се

Лако се може помешати са сунчаницом, па је неопходно да знате који су симптоми топлотног удара, како да се заштитите и како да помогнете људима да се опораве од њега.
Лако се може помешати са сунчаницом( фото: simptom.org)

Лако се може помешати са сунчаницом( фото: simptom.org)

Повишена спољна температура у комбинацији са високим процентом влажности ваздуха може довести до најтеже компликације термичког стреса - до топлотног удара. Топлотни удар настаје у моменту када телесна температура нагло порасте преко 41 степен, услед излагања организма великој топлоти. Процес наглог раста температуре дешава се у врло кратком временском року, за свега десет до петнаест минута, а прате га бројни симтоми. Неки од њих су телесна температура изнад 40 степени, сува и врућа кожа, отежано дисање, вртоглавица, умор, низак крвни пристисак, тахикардија, вртоглавица, мучнина, повраћање, одсуство знојења, грчеви, губитак свести... Да бисте помогли особи захваћеној топлотним ударом, потребно је да је, на првом месту, одведете у хлад или расхлађену просторију и уклоните сувишну одећу. Затим, умивајте је хладном водом и, уколико је у свесно стању, дајте да пије напитке без кофеина и алкохола.
Прочитајте још:10 необичних знакова стресаКоја храна изазива надутост и чини да изгледамо дебљи него што јесмо
Топлотни удар врло је сличан сунчаници, али је разлика у томе што не топлотни удар не мора нужно настати услед директног излагања сунцу. Да бисте се заштитили од топлотног удара, препоручује се лагана одећа прилагођена светлих боја и природних материјала, редовна рехидратација, расхлађивање и слично. Извор: Лиса

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА