Најновије

Вештачка светлост - непријатељ плодности, али и трудноће!

ЗДРАВЉЕ - Сигурно сте већ чули да изложеност вештачком осветљењу ноћу може пореметити наш унутрашњи часовник, од тога да нам уништава квалитет сна, па чак и спречава губитак вишка килограма.
Лепота живота (Фото: wowtop5.com)

Лепота живота (Фото: wowtop5.com)

Истраживачи су недавно утврдили да ова лоша навика утиче и на плодност, па чак и на развој плода уколико сте трудни. Главну улогу у свему игра хормон мелатонин, који мозак почиње да лучи као одговор на мрак. Мелатонин се још назива и “хормоном сна”, зато што помаже да се наспавамо.
Прочитајте још: Била сам злочеста – удари ме по гузи!
Међутим, овај хормон се, такође, производи и у репродуктивним органима и има заштитни ефекат на јајне ћелије, које штити од слободних радикала, посебно за време овулације, када су ове ћелије најрањивије. Мањак мелатонина током трудноће може лоше утицати на плод, изазивајући могуће проблеме са развојем бебиног биолошког часовника и општег здравственог стања. Што сте више изложени вештачком осветљењу током ноћу, када ваш организам покушава да “спусти” функције не бисте ли заспали, долази до драстичнијег смањења производње мелатонина, што смањује шансе да затрудните, а, уколико сте у другом стању, лоше утиче на плод. Извор: Блиц Жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА