Најновије

70 верзија басне

Бескрајне  могућности језичког стваралаштва показао је Симеон Маринковић у књизи „Стилске игре“, у издању „Креативног центра“, исписујући више од 70 варијација народне басне о гаврану и лисици, које је илустровао Душан Павлић. Овим делом покренута је и нова едиција књига за младе под називом „Различак“.
Од малена уз књигу  (Фото: cityofsafford.us)

Од малена уз књигу  (Фото: cityofsafford.us)

Маринковић је написао романтичну, реалистичну, музичку, детективску, историјску, новинску, научну, лирску, бајковиту, сатиричну, родољубиву, хаику и још многобројне верзије ове басне у којој се две животиње надмудрују око комада сира, а како каже, узор му је била књига „Стилске вежбе“ Рејмона Кеноа.

- Креативност код младих успешно се развија вежбањем. Док сам радио као наставник у школама и као професор са студентима, запазио сам да млади обожавају стилске вежбе на кратким садржајима. Они тада имају шансу да нешто ново створе и то даје одличне резултате. У нашим школама и факултетима млади су жељни креативног рада, јер су оптерећени углавном репродукцијом - каже за „Новости“ Маринковић.

У оваквим вежбама аутор је користио и друге басне.
Прочитајте још:Следећи корак Москве: Забрана увоза страних аутомобилаПогођен конвој са избеглицама код Луганска, има жртава
Све оне сликају људски живот. Ова басна је у наставном програму и занимљиво је видети како је деца у вртићима разграђују и дограђују јер њих школа још није уплашила и стегла.

Развијање љубави према књизи и читању код данашње деце, по његовим речима, сложен је васпитни задатак:

- Данас га отежавају електронски медији који везују децу и младе једноставним облицима комуникације и агресивним игрицама. У исто време, у школама у програмима лектире недостају дела која говоре о савременом животу младих, у којима ће ови препознати свој живот и своје развојне проблеме. Имајући све то у виду, ми смо у „Креативном центру“ развили тај пут до књиге, почев од најмлађег узраста, а едиција „Различак“ део је тог програма. Она је и позив писцима и илустраторима да нам се придруже - каже Маринковић, главни уредник ове издавачке куће.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА