Најновије

Кина - успех или пропаст!?

МОСКВА - Кинеска економија се постепено хлади. Темпо раста производње, трговине на мало и инвестиција је успорен упркос прогнозама. Притом власти не намеравају да предузму активне мере за стимулацију економије, пише Глас Русије.

Кина (Фото: propertyupdate.com)

Кина (Фото: propertyupdate.com)

У јулу се индустријска производња повећала само за 9% у поређењу са сличним показатељем из прошле године. А пре свега неколико година стручњаци су сматрали да је критична тачка успоравања -11%. Подаци о малопродаји и инвестицијама такође су преварили чак и најпесимистичнија очекивања отприлике за 0,5-1%. По мишљењу аналитичара, уз такву динамику, економија Кине има све шансе да успори свој развој до 7%, већ у првом кварталу идуће године, наводи Глас Русије.

После анализе ове статистике професор Њујоршког универзитета Нуриел Рубини је са забринутошћу истакао да Кина не може избећи тешко успоравање. И ово ће се одразити на целу светску економију, - рекао је он у закључку. Међутим, амерички професор је прећутао да саме САД и Европа гурају кинеску економију у неприлике. Тако је, на пример, прошле године преко половине америчких компанија од којих свака има преко милијарду долара годишњег обрта, производне капацитете из КНР вратило у САД. Сличан процес се одвија и у Европи. У јануару 2014. године Европска комисија је издала специјални коминике „За европску индустријску ренесансу“ у којем је апеловала на то да се удео индустрије у БДП ЕУ са 15 врати на 20%.

Прочитајте још:

ДСС: Вучић фактички увео санкције Русији

Јасно је да су ови процеси везани за унутрашње проблеме у Европи и САД. Опасност од настанка кризе која се појављује с времена на време показала је потребу за јачањем реалног сектора. Међутим, кинески предузимачи превише зависе од спољашње конјунктуре. Све негативне појаве у економији главних трговачких партнера – САД и замаља ЕУ – одмах се болно одражавају и на кинеско тржиште, - сматра саветник Института за савремени развој Никита Маслеников.

Дешава се оно што мора да се деси. Зато што је просечан рок живота оваквог економског модела – 20-30 година. И Кина је дошла до ивице кад све треба веома да се мења. Међутим, најнасушније проблеме – зависност од извоза, промене у инвестирању, дугови локалних влада – треба да се решавају хитно.

Ипак, држава не жури да преузме активне мере за стимулацију економије. Напротив, финансијски регулатори су чак пооштрили кредитну политику. Ради се о томе што је криза 2008. године показала да активно улагање средства само продубљује настале проблеме. Управо за последњих 6 година су веома порасли дугови локалних влада и појавили су се сувишни производни капацитети.

Али, како се извући из ситуације кад Кина губи привлачност као светска фабрика, а за замену целог економског модела може бити утрошено много година? Највероватније ће Кина у садашњим условима ставити акценат на развој извоза услуга, сматра главни научни сарадник Института за Далеки исток РАН Јаков Бергер.

Извоз услуга отвара широке могућности за даље напредовање Кине на светским тржиштима. Осим тога, то је јефтин начин да се запосли вишак становништва. Отварање радних места у области услуга је много јефтиније него у области индустрије, наводи Глас Русије.

Удео услуга у БДП КНР прошле године је први пут премашио удео индустријске производње. Некретнине, трговина на мало и финансије су износили 46% БДП док је удео индустријске производње износио свега 44%. Међутим, има још простора за раст. Јер у развијеним земљама сфера услуга обезбеђује до 70% обима економије. Главно је да овај раст буде већи од бекства страних компанија из Кине. Иначе, за земљу могу наступити тешка времена.

Извор: Глас Русије

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА