Најновије

Три предлога за смањење плата и пензија

Не одустајемо од четири стуба реформи јавних финансија чији ће ефекти бити видљиви током наредне године: контрола буџетских расхода, борба са сивом економијом, боља наплата пореза и озбиљније уштеде у јавним предузећима.
Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Крећемо са резањем трошкова, а паралелно припремамо мере за повећање прихода. Циљ је да направимо прецизан план који ћемо остваривати у наредне три године. До тада бисмо дефицит смањили на два до 2,3 одсто домаћег производа - објашњава министар Вујовић. Како “Блиц” сазнаје, у самој Влади појавило се више идеја на који начин је могуће смањивати трошкове. Када је у питању оно што занима преко два милиона запослених у јавном сектору и пензионера - када ће и за колико бити умањена њихова примања, у опцији су различити модели. Од оног да се плате и пензије смањују за десет одсто изнад неопорезивог дела зарада преко онога да се смањење уведе за плате и пензије преко актуелног минималца до тога да се пензије мање од просечних уопште и не умањују.
Прочитајте још:Американци наговарају и Кину да се придружи санкцијама против РусијеЕра Ојданић аутомобилом ударио човека!
Економисти кажу да би дефицит био мањи само ако се смањење плата и пензија односи на све у оптималном износу од 10 до 15 одсто, док се из Владе може чути да проценат умањења не мора да буде исти за све. Јуче је, како сазнаје “Блиц”, одржан и први координациони састанак о томе код премијера Вучића. Ребаланс и пратеће измене закона Влада ће урадити до средине септембра. Пре њиховог доношења о свим предлозима биће разговарано и са представницима ММФ, чија се мисија очекује у септембру. Могуће уштеде на годишњем нивоу 500 милиона евра - смањење расхода по основу смањења плата и пензија 100 милиона евра - повећање прихода од пореза и акциза 300 милиона евра - приход државе после сређивања стања у јавним предузећима 600 милиона евра - смањење трошкова након регулисања статуса фирми у реструктурирању Четири стуба реформи јавних финансија Смањење расхода буџета Повећање прихода од пореза и акциза Борба против сиве економије Уштеде у јавним предузећима Три предлога за смањење плата и пензија: Без смањења зарада које су на нивоу минималца (20.000 динара), као и пензија у том износу Смањење свих плата у јавном сектору уз смањење пензија само изнад просечних, односно 25.000 динара Смањење плата и пензија, али само изнад данашњег неопорезивог износа зараде (око 11.000 динара) Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА