Најновије

Русија дозволила увоз српских млечних производа!

МОСКВА - Руска агенција за надзор над увозом пољопривредних производа Роселкхознадзор објавила је да је дозволила увоз млечних производа из Србије у чланице Царинске уније, коју чине Белорусија, Казахстан и Русија.
СРбији дозвоњен извоз млечних производа у Русију (фото: Timeanddate.com)

СРбији дозвоњен извоз млечних производа у Русију (фото: Timeanddate.com)

Одлука је донета пошто су прихваћене гаранције српске ветеринарске службе и резултати експертске анализе који указује да су недавно утврђене мањкавости у испорукама неких српских фирми уклоњене, преносе РИА Новости. Роселкхознадзор ће, након договора са ветеринарским службама Белорусије и Казахстана, у регистар организација укључених у производњу, прераду или складиштење производа који се испоручују Царинској унији укључити и две српске фирме, које су раније било под забраном испоруке млечних производа на ово тржиште.
Прочитајте још:ЕУ не тражи од Црне Горе да спречи раст извоза у Русију!Погледајте које земље су профитирале на санкцијама против СРЈ!
Коментаришући ову одлуку, агенција Ројтерс је оцењује као "очигледно настојање Русије да подиђе кандидату за улазак у ЕУ у јеку своје конфронтације са Западом, баш у тренутку када је ЕУ од кандидата за чланство, укључујући и Србију, затражила да се не користе руском забраном увоза хране са Запада". Србија је једна од ретких европских земаља на које се не односе рестрикције руског увоза хране, уведене након пооштравања санкција Запада Москви. Према подацима руске Савезне управе царина, ова земља је током 2013. увезла 1,15 милиона тона млечних производа у вредности 4,2 милијарде долара. Главни испоручиоци су били Белорусија, Украјина и неке друге европске земље, међу којима и Француска и Финска. Русија је 7. августа увела забрану увоза меса, морских плодова, воћа, поврћа и млечних производа из САД, ЕУ, Норвешке, Канаде и Аустралије у одговор на нову рунду западних санкција. Русија је истовремено затражила од неколико земаља, укључујући и Бразил, да повећају извоз хране на њено тржиште. Неки српски произвођачи хране, нарочито воћа, пријављују пораст тражње из Русије, али су српски капацитети ограничени, наглашава се у коментару Ројтерса. На питање новинара те агенције зашто Роселкходнадзор баш сада доноси овакве одлуке у вези са Србијом, портпарол те агенције је одговорио "Зашто сада? Можда Срби желе да искористе тренутну ситуацију и у што већој мери уђу на (руско) тржиште". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА