Најновије

Шта не треба говорити депресивној особи

У Србији од депресије болује око 300.000 људи, а лекари упозоравају да би она до 2020. године могла бити друга најчешћа болест у нашој земљи.
Илустрација (фото: commons.wikimedia.org)

Илустрација (фото: commons.wikimedia.org)

Депресивној особи може да се помогне, али је боље да то учине стручњаци. Пријатељи, породица, партнер су ту само да подрже депресивну особу, али веома пажљиво. Ево шта никако не би требало да изговорите. "Знам како се осећаш." "Емпатија је позитивно осећање, али уколико нисте сами били у депресији, не можете да знате како се онај други осећа", каже за "Хафингтон пост" професор на одељењима психијатрије и неурологије на Универзитету Џон Хопкинс, др Адам Каплин. Ако имате искуства са депресијом, онда их поделите са другом особом, то ће им много значити када схвате да нису сами. Мада, депресију свако доживљава на свој начин. "Горе главу." Овом изјавом тривијализујете нечије тешко стање. "Мисли позитивно", "проћи ће"...су само пуке речи. Депресивне особе истовремено имају и проблем са концентрацијом, изражавањем воље, жељама. Зато је бесмислено неком рећи да, на пример, позитивне мисли могу да му помогну. Уместо тога, будите присутни, слушајте ту особу. "Мораш бити јак/а за своју децу." Када покушавате да утешите некога са депресијом ко има и децу, ствар је компликованија. Уместо усмених савета, боље организујте породични излет, роштиљ, можда неко путовање. Ви тиме не оптужујете никога, не осуђујете депресивну особу да је лош родитељ, већ нудите помоћ али паметно и дипломатски. "То је све у твојој глави." И овом изјавом минимализујете проблем друге особе. Један од најефикаснијих психолошких терапија за депресију се зове Когнитивна терапија (ЦТ) чији је циљ да ублажи депресију променом мисли људи од негативних предрасуда до позитивних образаца. Када је у питању вољена особа са депресијом, битно је знати, каже Каплин, да други партнер то не доживљава лично и да покаже размевање и стрпљење. "Некима је горе него теби." То никога неће утешити, нарочито не депресивну особу. Та фраза се употребљава када не знам шта друго да кажемо. Ономе коме није добро не треба призивање туђе несреће већ решење за његову, личну патњу. Кључ је разумети другу особу, а не поредити је са осталима којима "је још теже".
Прочитајте још:Нећете веровати шта све изазива осећај гладиИнфаркт и шлог нападају младе
"Дајте депресивној особи перспективу, а не фразе. Најгори део дерпесије је сужавање видног поља. Те особе као да живе у цеви и не виде опције", каже Каплан и саветује да ћете депресивној особи најпре помоћи тако што ћете увек бити ту када пожели ваше друштво, саслушати је. "Само сазнање да нисте сами је пола битке када је у питању депресија." Извор:лекаринфо.ком, 021

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА