Најновије

Како да спречите настанак камена у жучној кеси

Оштар бол под ребрима, мучнина, повраћање… ово су неки од симптома упале жучне кесе чије здравље можете сачувати правилном исхраном и здравим навикама.
Илустрација,(фото: lowerabdominalpainguide.org)

Илустрација,(фото: lowerabdominalpainguide.org)

Да би се избегло стварање камена у жучној кеси неопходно је променити режим исхране. Ово се посебно односи на особе које уносе калоричну масну храну. Требало би избегавати намирнице које садржи животињску маст (као што су пуномасно млеко, сир, жуманце, путер, масно црвено месо, колачи), али и конзумирање животињских беланчевина и додатног шећера. Основна упална стања која доводе до промена на жучној кеси су акутни и хронични холециститис, односно запаљење зида жучне кесе узроковано такође постојањем каменчића унутар ње, који ометају нормално функционисање - објашњава специјалиста опште хирургије др Зоран Ражнатовић из Клинике за дигестивну хирургију КЦС. Потрудите се да свакога дана редовно узимате све оброке, а нарочито доручак. За боље варење је добро пити горке напитке као што је тоник. Најбоље је да се свакога дана попије сок од пола лимуна у чаши топле воде, око пола сата пре доручка. Пронађите у току дана пола сата времена за жустру шетњу, како би се предупредило настајање жучног камена од холестерола. Дневно попијте најмање шест чаша воде, јер се тиме смањује ризик од превелике концентрације жучи. Свакога дана узмите једну кашику хладно цеђеног маслиновог уља јер ће оно помоћи бољи проток жучи као и елиминисање мањих каменчића.
Прочитајте још:Како спречити гојење узроковано стресом?(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) Погледајте шта од коже уради вирус ебола – СЗО прогласили међународну ванредну ситуацију!Јован Тарабић: Косово ће бити српско, а Крушевац престоница!
У свакодневној исхрани што чешће користите грејпфрут, грожђе, крушке, коштуњаво вође, тамни пиринач и интегралне житарице. Извор: Лиса

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА