Најновије

Пилуле за спавање и ризик од Алцхамјера

Дугорочна употреба пилула за спавање и узнемиреност повезани су са развојем Алцхајмерове болести.
Фото: divineglowinghealth.com

Фото: divineglowinghealth.com

У истраживању француско-канадског тима, које је обухватило старије Канађане, утврђено је да је кориштење бензодијазепина дуже од три месеца повезано са повећањем ризика од развоја деменције до 51 одсто. Лекари препоручују употребу тих лекова најдуже осам до 12 недеља. Научници кажу да ова веза још није дефинитивна, али свакако представља упозорење да ове терапије не треба да прелазе три месеца. "Употреба бензодијазепина повезана је са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести", наводе водећи истраживач Софи Билиоти де Гаге са Универзитета Бордо у Француској и њене колеге.
Прочитајте још:Ако не желите да останете без косе, једите ове намирницеМитови о здрављу у које готово сви верујемо, а далеко су од истине!
Студија је обухватила око 2.000 случајева Алцхајмерове болести код особа старијих од 66 година, које живе у Квебеку. Сви су пили бензодијазепине. Њихово стање упоређено је са стањем 7.000 здравих особа исте животне доби у истој заједници. Иако је утврђен повећан ризик код оних који су пили бензодијазепине, сама природа те повезаности није јасна. Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА