Најновије

Вучић спречио отцепљење Српске?

Српски премијер Александар Вучић спречио је отцепљење Републике Српске коју је Милорад Додик намеравао да спроведе користећи кризу у Украјини и припајања Крима Русији! Ово тврди члан берлинског Савета за политику демократизације Бодо Вебер, позивајући се на западне дипломатске изворе.
Вебер: За време Тадића била друга прича, ЈуТјуб скриншот

Вебер: За време Тадића била друга прича, ЈуТјуб скриншот

- У тим информацијама се открива да је Милорад Додик, председник Републике Српске, на почетку руске анексије Крима звао Александра Вучића, премијера Србије и да је хтео озбиљно да искористи ту ситуацију да крене у спровођење онога чиме годинама прети, али да га је премијер Вучић у томе спречио - изјавио је Вебер за Радио Слободна Европа. У одсуству премијера Вучића којег је вест затекла у далекој Кини, званични Београд се није оглашавао овим поводом, али је председник РС Милорад Додик одмах демантовао тврдњу немачког аналитичара. Додик каже да ништа од тога што тврди Вебер није тачно и да би "тај господин требало да престане са лажима". - Верујем да је господин Вебер информисан, али је овога пута промашио све, јер је све што је рекао спин и подвала - рекао је Додик за "Данас". Први човек РС сматра да је све то део хистерије која се на Западу прави око Русије и Крима, а "заборавља се да је Крим сасвим легитимно спровео референдум и касније донео одлуку о приступању Русији". - Наравно да Република Српска има свој концепт и она ће сходно процени коју имамо кренути у том смеру. Али наш примарни циљ је да појачамо аутономију РС и то је чиста прича - тврди Додик.
Погледајте и:РУСИЈА: Високи представник ЕУ у федерацији БиХ има овлашћења диктатора!ДОДИК: У првој години новог мандата формираћемо председничку републику!ДОДИК: Нисам са Вучићем причао о отцепљењу РС
За професора Факултета политичких наука и бившег амбасадора Србије у Паризу Предрага Симића политике српских лидера лимитиране су ставовима ЕУ и Вашингтона, а можда понајвише званичног Берлина. - Тако да ни Додик, ни Вучић не могу да вуку потезе изван међународног окружења. А што се тиче момента за сецесију, мислим да се у том смислу с највећим интересовањем ишчекује одлука Шкотске да ли ће кренути у одвајање од Велике Британије, јер би то могао да буде старт новог таласа сецесија, не само у Европи већ широм света - коментарише за "Вести" Симић. Каква је улога премијера Вучића у свему, да ли је колегу из Бањалуке одговорио од намере да отцепи РС, како тврди Вебер, или о томе двојица српских челника нису ни разговарали? Додик, наиме, тврди да "то питање у нашим разговорима није било на дневном реду, иако је статус Републике Српске стална тема". Што се тиче улоге Москве, Вебер каже да "није јасно" да ли је Додик имао руску подршку за своју намеру и да му није уверљива теза да је Кремљ планирао да у тренутку анексије Крима отвори још једно жариште - и то не у Молдавији, Придњестровљу или Грузији - него у Републици Српској. - Пре бих рекао да је Додик веровао да ће имати руску подршку - мишљења је Вебер.
Београд нису ни питали Бодо Вебер и његов колега Курт Басојнер дошли су случајно до информације о Додиковој намери и Вучићевом одбијању да га у томе подржи, док су радили на студији "Западни Балкан и украјинска криза - промењена игра за политику ЕУ и САД". Према Веберовој тврдњи, за ту информацију је "знао цео западни дипломатски кор". Њима је информација представљена као нешто што је општепознато у дипломатским круговима, како међу онима који службују на Балкану, тако и међу онима који раде у престоницама западних држава. Утисак је, каже Вебер за "Блиц", да је та информација до западних медија стигла из кругова блиских врху Владе Србије, а не из Бањалуке. Аутори студије, међутим, нису нашли за сходно да траже потврду у Београду и Бањалуци, јер им је информација потврђена из више извора и уклапала се у дотадашња сазнања. - Ми смо, наиме, у више наврата видели наступе премијера Вучића који сведоче томе у прилог. Када је, рецимо, претпоследњи пут, крајем јуна, био у посети Немачкој, и када је био притиснут питањима неких немачких новинара о свом одласку на отварање Андрићграда, Вучић је јасно порекао да Влада Србије не дели позицију Додика - каже Вебер. Он је подсетио да је пре две године, када је на власти још била Демократска странка тадашњег председника Србије Бориса Тадића, рађена студија о односу руководства Србије према челнику Републике Српске. Према Веберу, Тадић је прилично користио тај "братски однос" са Додиком за свој "национални имиџ", али иза кулиса није могао да контролише председника РС, "који је и њему представљао проблем".
Извор: Вестионлине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА