Најновије

Избегните прерану смрт: 4 фактора одређују ваш животни век

Према новој студији објављеној у часопису Превентативе Медицине животни век могуће је продужити ако се избегавају четири лоше животне навике: пушење, алкохол, лоша исхрана и неактивност.
Будите активни (фото: huffingtonpost.co.uk)

Будите активни (фото: huffingtonpost.co.uk)

У истраживању научника са Универзитета у Цириху учествовало је 16.721 људи, у узрасту од 16 до 90 година. Сврха истраживања била је утврдити како здраве животне навике изгледају изражене у бројкама и доказати како избегавање нездравих фактора може допринети продужетку очекиваног животног века. Истраживање је показало да је пушење дефинитивно највећи фактор ризика, а пушачи имају 57 одсто већи ризик од преране смрти. Такође, људи који не избегавају ниједну од четири лоше животне навике имају два и по пута већи ризик од преране смрти. "Били смо прилично изненађени два и по пута већим ризиком од преране смрти који стварају ова четири фактора када се комбинују. На пример, вероватност да 75-годишњи мушкарац, који не избегава ниједан од ова четири ризична фактора, доживи следећих десет година је само 35 одсто. Али, ако та иста особа избегава наведене ризичне факторе шансе за дужи живот износе чак 67 одсто, говори научник.
Прочитајте још:Ово су намирнице од којих расте обим груди!Моћне намирнице које штите од ракаПАЖЊА: Ових шест ужаса једемо сваког дана а да нисмо тога ни свесни!
Осим тога, утицај нездравог начина живота повећава се са годинама. За особе старе између 45 и 55 година које пуше, пију алкохол, не вежбају и нездраво се хране ефект негативних фактора знатно је мањи него код особа од 65 до 75 година. Изгледи да особа од 75 година која живи здраво доживи следећих десет година износе 67 одсто. Савет: једите здраво, вежбајте и одрекните се порока и тело ће вам бити захвално у каснијим годинама. Извор: Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА