Најновије

ФРКА У САРАЈЕВУ: Ударили на крст!

САРАЈЕВО – Више особа покушало је да обори спомен-крст на Златишту изнад Сарајева, постављен као знак сећања на око 6.500 у рату убијених сарајевских Срба, након чега су приведени у полицију, па пуштени, преноси „Klix.ba”.
Крст на Златишту (Фото: tuzlalive.ba)

Крст на Златишту (Фото: tuzlalive.ba)

Како је за портал потврдила портпарол Центра јавне безбедности (ЦЈБ) Источно Сарајево Данка Тешић, полицијска патрола је синоћ на месту инцидента затекла два аутомобила и пет особа, међу којима и једног малолетника, у покушају да крст оборе. У тој намери нису успели, али се споменик „мало накривио”, прецизирала је Тешић и додала да, након што је тужилац закључио да нема елемената кривичног дела у њиховом поступку, приведени младићи су пуштени кући и позвани да данас дођу у полицијску станицу на информативни разговор. Полиција, како је објаснила портпарол ЦЈБ Источно Сарајево, није надлежна за постављање овог верског обележја на Златишту, већ су за то надлежни општински органи.
Прочитајте још: (ВИДЕО) УСТАШКЕ МЕТОДЕ: Усијаним ножем му на тело урезали кукасти крст!
Од јутрос је полицијска патрола поново код крста који је током викенда постављен на Златишту, изазвавши бурне реакције из Федерације Босне и Херцеговине. Савез логораша РС је, према речима председника те организације Бранислава Дукића, испунио раније дато обећање о подизању спомен-крста, чиме су на најбољи начин демантоване све могуће спекулације о одустајању од његовог подизања. „Подигли смо спомен-крст да га гледа Бог и да га гледају и чувају Срби”, поручио је Дукић. Он је поновио да нико нема право да забрани сећање на 6.500 људи страдалих у Сарајеву, нити да пориче да је у том граду било 126 логора, где 5.000 страдалника никада није дочекало слободу. Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац нагласио је да су се око те идеје окупили многи грађани, невладине организације и политичка јавност Српске, као израз потребе да надомак Сарајева буде облежено страдање српског народа у том граду у периду од 1992. до 1995. године. Поручио је да није реч о провокацији Бошњака у Сарајеву, већ о изразу жеље да се будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву дешавало у рату. Крст на Златишту је у Федерацији БиХ дочекан као провокација, уз захтеве да одмах буде уклоњен. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА