Најновије

Без овог Србина не би било ни мобилних телефона

Михајло Пупин, Србин чија су открића у области телекомуникација повезала свет, рођен је пре 160 година, а централна прослава поводом овог јубилеја одржаће се у уторак 30. септембра у 18 часова у Ректорату Београдског универзитета у Капетан- -Мишином здању.
Михајло Пупин, фото: Телеком.рс

Михајло Пупин, фото: Телеком.рс

Свечану академију отвориће генерални покровитељ манифестације „Година Пупина“ председник Србије Томислав Николић. Прослави ће благослов дати патријарх српски Иринеј, а присуствоваће и говорити еминентни научници, привредници и јавне личности из Србије и иностранства, најављено је на јучерашњој конференцији за штампу Организационог одбора за обележавање 160. годишњице рођења Михајла Пупина. У оквиру централне прославе у холу Рекората биће отворена и изложба са више од 200 експоната, фотографија и докумената о Пупиновом животу, а приказаће се и документарни филм „Србин који је повезао свет“. - Биће то мултимедијална презентација о стваралаштву најзаначајнијег Србина нашег расејања који је у своје време организоавао наше људе у Америци стварајући масовне организације које су помагале Србију али и целу будућу заједничку државу - нагласио је Александар Влајковић, заменик директора владине Канцеларије за сарадњу с дијаспором и извршни председник Одбора за обележавање годишњице. Геније из Идвора је отац модерних телекомуникација, укључујући и мобилну телефонију, нагласио је председник Одбора проф. др Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета у Београду - Нажалост, код нас је мало познато да је Пупин, оснивач НАСА, добио од америчког председника посебно признање за прве радио-телефоне, претечу данашњих мобилних уређаја, којима су комуницирали амерички пилоти у Првом светском рату. Пупинови калемови су претеча репетитора у данашњој мобилној телефонији, а он је направио и први рендген апарат који је могао практично да се користи у медицини. Четири његова студента добила су Нобелову награду, а из лабораторије на „Колумбији“ коју је он основао изашло је 29 нобеловаца - истакао је професор Ковачевић.
Из рубрике:Отворена изложба посвећена жртвама трагедије у Одеси(ФОТО/ВИДЕО) Овако данас изгледа Наташа из истоименог филма Љубише Самарџића!(ВИДЕО 18+) Погледајте инсерт из представе у којој глумци имају прави секс на сцени!
После централне прославе у Београду изложба о Пупину се 8. октобра сели у Њујорк, на прославу коју организује Универзитет Колумбија, где је велики научник био професор четири деценије и где је основао прву лабораторију за физику у САД, утемељивши тако експерименталну науку у Америци. Током прославе ће први пут после дуго година бити положен државни венац Србије на Пупинов гроб и биће одржано опело. Током посете Америци биће одржани и састанци с истакнутим представницима наше дијаспоре, који ће бити позвани да инвестирају у матицу, најавио је потпредседник одбора проф. Миленко Џелетовић, извршни директор за финансије Телекома Србија. Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА