Најновије

Како се заштитити од удара грома

Супротно веровању, гром може да удари у једно место и по неколико пута. Штавише, по статистикама гром убије више људи за годину дана него торнадо или урагани. Од грома је, што се тиче временских непогода, по људски живот опаснија само поплава.
Хоће и у коприве, фото: Tornadowatchers.com

Хоће и у коприве, фото: Tornadowatchers.com

Док грми најсигурније је затворити се у кућу али то не значи да не треба учинити још неке мере опреза, јер ако гром удари у кућу у којој се налазите електрицитет ће вероватно пролазити електричним инсталацијама до земље. Због тога се саветује да не телефонирате, склоните се од текуће воде (не туширати се, нпр.) или уређаја за прање, електричног шпорета. Док грми потребно је искључити све електричне уређаје из струје (компјутер, сателитску антену, фен, бојлер, пуњаче за мобилне телефоне, телевизоре…) Електрични напон којег избацује ова појава може оштетити електронику чак и ако вам стамбени простор не погоди гром. Препоручује се да електронику искључите пре невремена, јер ако то чините када почне могли би повући кабал у тренутку самог удара грома.
ШТА АКО СЕ НАЂЕТЕ НА ОТВОРЕНОМ? Ако сте на мору, боље је изаћи и негде се склонити јер истурени објекат је нешто што привлачи гром. Ако сте испод највишег стабла, није добро. Радије покисните или идите испод најмањег стабла. Ако осетите да вам трнци пролазе телом или вам се коса накостреши, велика је вероватноћа да ће вас управо у том тренутку погодити гром. Ако пак не можете напустити отворено подручје, чучните и спустите главу, покријте рукама уши како би заштитили бубне опне. Ако се ипак за време грмљавине затекнете у аутомобилу, у њему и останите. Наиме, аутомобили у потпуности штите од удара грома. Аутомобил је као тзв. Фарадејев кавез, што значи да сте заштићени од електрицитета. Гром нема никаквог разлога ударити у објекат који није повезан са земљом јер не може проћи кроз земљу. Њему је циљ доћи до земље да се испразни.
МУНЈА ИЛИ ГРОМ – ШТА ЈЕ ОПАСНИЈЕ? Многи уздрхте од страха када за време грмљавине чују прасак грома. Њихов страх је, међутим, безразложан, јер у тренутку кад се чује гром удар електрицитета који га је проузроковао већ је завршен. Гром се чује после бљеска муње само зато што звук путује много спорије од светлости. Да ли се грома треба бојати? Истина је да он може да проузрокује штету, а понекад и да убије, али то се ретко догађа. Гром је облик електрицитета и зато може да буде опасан. То је огромна искра електрицитета која се види као бљесак светлости, муња. Та варница може да ”се запали” између два облака, да скочи са облака на земљу или чак са земље на облак! За време олује, у облацима и на земљи стварају се наелектрисања (позитивна и негативна). Када разлика између њих постане сувише велика, настане искра коју ми видимо као муњу. За време и после електричног пражњења ваздушне струје се шире и скупљају. Оне се јако сударају и производе буку, коју називамо ”грмљавином”.
Прочитајте:Дечак погинуо од удара грома док је пливао у потокуОПРЕЗ: У августу су највеће шансе да вас удари гром!(ВИДЕО) Гром ударио право у џамију!
Извор: Дознајемо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА