Најновије

Америка не жели компликовање односа са Кином

ПЕКИНГ – Кина и САД треба да избегавају инциденте који компликују односе међу њиховим армијама, рекла је данас у Пекингу америчка саветница за националну безбедност Сузан Рајс након недавних „блиских сусрета” ратних авиона две земља.
Америка (Фото: theanimals.pics)

Америка (Фото: theanimals.pics)

Рајс је то изјавила на састанку с потпредседником кинеске Централне војне комисије Фанг Чанглонгом, другог дана посете Пекингу где припрема новембарску посету председника Барака Обаме Пекингу. „Војни односи САД и Кине су ојачали и то је област сарадње коју САД цене”, рекла је Рајс и додала: „Суочавамо се са изазовима и сигурно је потребно да избегавамо инциденте који би могли да искомпликују те односе”. Вашингтон тврди да је 19. августа на око 220 километара јужно од кинеског острва Хаинан, пилот кинеског војног „безобзирно” пролетео веома близу америчког извиђачког авиона.
Прочитајте још: Вучић у Кини
На Хаинану су стациониране кинеске ваздухопловне снаге и ту је стратешки вазна подморничка база. Кина је демантовала да је дошло до било каквог „безобзирног поступка” њеног пилота и додала да ће наставити да одговара на извиђачке летове америчких авиона у близини њених обала. Упркос тој напетости, Кина и САД су ојачале везе. Кинеска морнарица је ове године први пут учествовала у међународним поморским маневрима код Хаваја које су организовале САД. Сузан Рајс ће се данас састати с кинеским министрима одбране и спољних послова. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА