Најновије

ИВ БАТАЈ: Француска плаћа цех јер слепо следи Америку

Француски геополитичар Ив Батај сматра да његова земља у последње време плаћа цех због погрешне политике слепог праћења САД, што је, како истиче, показао и најновији атентат у ком је дванаесторо људи изгубило животе.
Ив Батај (Фото: Јутјуб принтскрин)

Ив Батај (Фото: Јутјуб принтскрин)

Како коментаришете догађања у Француској? У Француској живе многобројни потомци имиграната из арапско-муслиманских земаља, који реагују на светска догађања, нарочито на она на Блиском истоку. Велика већина се притом понаша мирно, али постоји и један део који је регрутован за радикалне акције. Део имиграције, коју чине млади треће генерације, њих око хиљаду, ишли су да се боре на страни исламиста у Сирији. Неки су се вратили и спремини су да реагују. Истовремено, треба гледати и шири контекст. Француска је, у неку руку, бојно поље између истока и запада, између Атлантског блока на челу са САД, и Русије, без обзира на режим. То показује и тренутна афера с ембаргом и санкцијама. Како ће се ово завршити? Нападају се џамије и синагоге, долази до спирале провокација. Сваки чин изазива следећи. Ствари, притом, треба гледати глобано. И раније, али нарочито од Саркозија, Француска је учествовала у ратовима у којима није имала шта да тражи, као у Либији против Гадафија или у Малију. У свему има и доста контрадикције, јер је претходно наоружавала исламисте у борби против режима које је касније свргавала. Шта Француска треба да уради да би изашла из ове ситуације? Треба да води независну и суверену политику, да не учествује у туђим ратовима. Прецизније, да не учествује у америчким ратовима, као што то ради последњих година. Треба да има сопствену спољну политику, како је истицао генерал Галоа. Генерал Де Гол је говорио да Француска признаје државе, а не режиме. Требало би да одржава односе са државама које могу да имају различите идеолошке или религиозне ставове. То није случај последњих година, и зато трпимо последице политике праћења других.
Прочитајте још:РУСКИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Напад на „Шарл Ебдо“ организовала ЦИАПогледајте насловне стране листа „Шарли Ебдо“ пред бомбардовање Србије 1999. (ФОТО)
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА