Најновије

Овако су српски сатирични медији реаговали на масакр у редакцији "Шарли Ебдо" (ФОТО)

БЕОГРАД- Два српска сатирична портала, "Њуз нет" и "Наша патка" различито су реаговала на масакр у редакцији листа "Шарли Ебдо". Поводом масакра у Паризу, домаћи сатирични портал "Наша патка" читаоцима се обратила писмом под насловом "Случај "Шарли Ебдо: Мржња изазвала још већу мржњу.
Фото: Принтскрин Шарли Ебдо

Фото: Принтскрин Шарли Ебдо

- Трагичан догађај који се десио у Паризу када је убијено 12 и рањено 11 чланова редакције листа "Шарли Ебдо" дигао је целу Француску на ноге, а многе у свету, па и у Србији навео да узвикну "И ја сам Шарли".  Одмах да кажемо да редакција сатиричног портала Наша Патка осуђује обе стране. Осуђујемо и злоупотребу религије у сврхе насиља, али исто тако осуђујемо и злоупотребу слободе говора и штампе - стоји у саопштењу објављеној на фејсбук страници "Нашa паткa". Редакција овог портала објаснила је зашто осуђује обе стране. - Најпре и пре свега осуђујемо исламске фанатике и терористе који су направили масакр у редакцији "Шарли Ебдо". Никакво насиље не може се оправдати, а чинити терор у име Бога или Алаха јесте злоупотреба религије и представља још већи злочин. Потом, уз искрено саучешће породицама погинулих, најоштрије осуђујемо начин на који је "Шарли Ебдо" објављивао сатиру. Оно што су они радили и раде заправо је жалосна злоупотреба слободе штампе, која је и довела до трагичног исхода. Нажалост, у њиховим карикатурама и сатири најмање проналазимо хумор, а највише увредљиве цртеже и садржаје, како против Мухамеда, тако и против Исуса Христа. Исто тако и против Срба и Србије током НАТО бомбардовања. И против многих других.  Увредљиви текстови и дирање у светиње никад неће налазити подршку у редакцији Наше Патке. Увек ћемо бити жестоки критичари негативних друштвених појава, али кроз интелигентан хумор и без увреда - кажу они. У саопштењу ове редакције су истакли да је вређање и понижавање било начин на који је функционисала редакција "Шарли Ебдо". - То више није ни хумор ни сатира, то је отворено испољавање мржње. Нажалост, у томе су "комичари" листа Шарли Ебдо у потпуности успели. Изазвали су мржњу и - десила се трагедија. Зато, редакција Наше Патке као сатиричног веб портала, јасно и гласно каже: "Ми нисмо Шарли". А они нису наше колеге - саопштила је редакција Наше патке. Они су на својој страници истакли графику у којој се критикује писање "Шарли Ебдо" о Србима за време НАТО агресије на Србију. "Њуз нет" :  Следећи број листа "Шарли Ебдо" значи победу  Њихове колеге из "Њуз нета" прво су на свој фејсбук поставили слику са натписом "Шарли Едбо" али су је врло брзо заменили. Они су се кратким писмом на Фејсбуку такође обратили читаоцима око масакра у Паризу. - Редакција Њуза упућује најдубље саучешће породицама, пријатељима и колегама новинара настрадалих у данашњем нападу на редакцију сатиричног листа "Шарли Ебдо" у Паризу. Ово је црни дан за сатиру и новинарство у целини али и велики изазов. Знамо да ће први следећи број Шарли Ебдоа значити победу. У очекивању истог, нама остаје да наставимо да радимо посао који после данашње трагедије више никад неће бити исти - написала је редакција "Њуз нета".
Прочитајте још: Насловна страна листа „Шарли Ебдо“ над којом се хришћани згражавају (ФОТО)ФРАНЦУЗИ ДА ЛИ ЈЕ И САД СМЕШНО: Срби одговорили на тешке увреде из 1999. године
Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА