Најновије

Русија од ОЕБС-а очекује - објективност

МОСКВА - Русија намерава да тражи објективну и непристрасну истрагу инцидента око погођеног аутобуса у Донбасу. До сада ни једнан случај који је одјекнуо у јавности у Украјини, било да је то погибија десетина људи у одеском Дому синдиката, било да је то пад малезијског Боинга, није доведен до краја. Русија ипак рачуна да ће међународна заједница утицати на ситуацију и да ће истина бити утврђена.
Сергеј Лавров (Фото: public.od.ua)

Сергеј Лавров (Фото: public.od.ua)

У Украјини је проглашена нова мобилизација. Саопштења да се Министарство одбране припрема да позове у војску око 200.000 резервиста процурела су у шампу још раније. Али указ о мобилизацији председник Петро Порошенко је потписао после напада на путнички аутобус у Донбасу. Сви путници у аутобусу били су становници Доњецке Народне Републике, који су се враћали кући са територије под контролом Украјинаца. У току паљбе 12 особа је погинуло а 18 рањено. Кијев је за напад одмах оптужио устанике. Украјинске снаге безбедности су изјавиле: "Устаници су пуцали из Градова и погодили аутобус". Али довољно је погледати фотографије са лица места да би се сумње појавиле чак и код лаика. У аутобусу су чак многа стакла на месту. Он није разорен експлозивним средством. Само се са једне стране виде многобројни мали округли отвори. Да га је погодила ракета, карактер оштећења би био сасвим другачији. Овако карактер оштећења више личи на противпешадијску мину, а познато је да су украјински војници минирали ивицу пута, јер унаоколо стоје упозоравајуће таблице. Једна од мина је могла да експлодира. Али то је само једна од верзија. Тачан одговор може (и мора!) да пружи истрага. После убедљивог обраћања Русије, експерти Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) приступили су поручавању околности догађаја. Русија рачуна да ће мисија ОЕБС-а поштено спровести неопходне мере, подвукао је шеф руске дипломатије Сегреј Лавров. Држаћемо ситуацију под контролом и трудити се да ова истрага не доживи судбину оних истрага које је требало да се воде поводом других инцидената. За сада ни један од главних злочина није истражен. То се тиче снајпериста на „мајдану“, трагедије у Одеси 2. маја 2014, ваздушног напада на Луганску обласну администрацију, трагедије малезијског Боинга.
Прочитајте још:ОЕБС-у представљено америчко оружје заплењено на аеродрому у Доњецку ТРЕЋИ СВЕТСКИ У НАЈАВИ: Европски парламент позвао на наоружавање Украјине ВЕЛИКА ПОБЕДА: Аеродром у Доњецку у потпуности под контролом армије ДНР!
"Добија се једнака шема деловања неких наших партнера – одмах после инцидента упрети прстом на устанике, Руску Федерацију, донети некакве санкције, пооштрити прилазе у погледу регулисања ове кризе, а затим нек буде шта буде. Сада све набројане и многе друге случајеве нико осим нас и не спомиње", рекао је Лавров. За објективну и непристрасну истрагу погибије путника аутобуса у Донбасу једногласно се изјаснио Савет безбедности УН. Кијев и даље наставља да тврди да су за све криви устаници и отворено није заинтересован за објективно утврђивање истине. Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА