Najnovije

Rusija od OEBS-a očekuje - objektivnost

MOSKVA - Rusija namerava da traži objektivnu i nepristrasnu istragu incidenta oko pogođenog autobusa u Donbasu. Do sada ni jednan slučaj koji je odjeknuo u javnosti u Ukrajini, bilo da je to pogibija desetina ljudi u odeskom Domu sindikata, bilo da je to pad malezijskog Boinga, nije doveden do kraja. Rusija ipak računa da će međunarodna zajednica uticati na situaciju i da će istina biti utvrđena.
Sergej Lavrov (Foto: public.od.ua)

Sergej Lavrov (Foto: public.od.ua)

U Ukrajini je proglašena nova mobilizacija. Saopštenja da se Ministarstvo odbrane priprema da pozove u vojsku oko 200.000 rezervista procurela su u šampu još ranije. Ali ukaz o mobilizaciji predsednik Petro Porošenko je potpisao posle napada na putnički autobus u Donbasu. Svi putnici u autobusu bili su stanovnici Donjecke Narodne Republike, koji su se vraćali kući sa teritorije pod kontrolom Ukrajinaca. U toku paljbe 12 osoba je poginulo a 18 ranjeno. Kijev je za napad odmah optužio ustanike. Ukrajinske snage bezbednosti su izjavile: "Ustanici su pucali iz Gradova i pogodili autobus". Ali dovoljno je pogledati fotografije sa lica mesta da bi se sumnje pojavile čak i kod laika. U autobusu su čak mnoga stakla na mestu. On nije razoren eksplozivnim sredstvom. Samo se sa jedne strane vide mnogobrojni mali okrugli otvori. Da ga je pogodila raketa, karakter oštećenja bi bio sasvim drugačiji. Ovako karakter oštećenja više liči na protivpešadijsku minu, a poznato je da su ukrajinski vojnici minirali ivicu puta, jer unaokolo stoje upozoravajuće tablice. Jedna od mina je mogla da eksplodira. Ali to je samo jedna od verzija. Tačan odgovor može (i mora!) da pruži istraga. Posle ubedljivog obraćanja Rusije, eksperti Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pristupili su poručavanju okolnosti događaja. Rusija računa da će misija OEBS-a pošteno sprovesti neophodne mere, podvukao je šef ruske diplomatije Segrej Lavrov. Držaćemo situaciju pod kontrolom i truditi se da ova istraga ne doživi sudbinu onih istraga koje je trebalo da se vode povodom drugih incidenata. Za sada ni jedan od glavnih zločina nije istražen. To se tiče snajperista na „majdanu“, tragedije u Odesi 2. maja 2014, vazdušnog napada na Lugansku oblasnu administraciju, tragedije malezijskog Boinga.
Pročitajte još:OEBS-u predstavljeno američko oružje zaplenjeno na aerodromu u Donjecku TREĆI SVETSKI U NAJAVI: Evropski parlament pozvao na naoružavanje Ukrajine VELIKA POBEDA: Aerodrom u Donjecku u potpunosti pod kontrolom armije DNR!
"Dobija se jednaka šema delovanja nekih naših partnera – odmah posle incidenta upreti prstom na ustanike, Rusku Federaciju, doneti nekakve sankcije, pooštriti prilaze u pogledu regulisanja ove krize, a zatim nek bude šta bude. Sada sve nabrojane i mnoge druge slučajeve niko osim nas i ne spominje", rekao je Lavrov. Za objektivnu i nepristrasnu istragu pogibije putnika autobusa u Donbasu jednoglasno se izjasnio Savet bezbednosti UN. Kijev i dalje nastavlja da tvrdi da su za sve krivi ustanici i otvoreno nije zainteresovan za objektivno utvrđivanje istine. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA