Најновије

Брамерц тражи поново да Шешеља врате у Хаг

ХАГ - Главни тужиоц Хашког трибунала, Серж Брамерц, затражио је поново да лидер СРС, др Војислав Шешељ, буде враћен у притвор у Хаг.
Шешељ на седници Скупштине РСК (Фото: Јутјуб)

Шешељ на седници Скупштине РСК (Фото: Јутјуб)

Брамерц се жалио на претходну одлуку Расправног већа у Хагу које је одбило његов захтев да се поништи одлука о Шешељевом пуштању. "Због пријетњи упућених особама које сурађују с тужитељством, Брамерц је почетком децембраа затражио да се Шешељ врати у притвор. По повратку у Србију Шешељ је поручио да ће свргнути премијера Александра Вучића те наставити са стварањем "Велике Србије", а његова је стара ратнохушкачка реторика изазвала бурне негативне реакције у хрватском државном врху, међу политичарима и јавности." - пише хрватска агенција Хина. Брамерц у жалби тврди да Расправно веће уопште није размотрило кључне аргументе Тужитељства за поновно притварање Шешеља, него се бавило формалностима, наводи Хина.
Прочитајте још:Шешељ опет писао Колинди – овај пут није љубавно писмо!
"Расправно веће погрешило је када је донело одлуку о непоништењу (привременог пуштања Шешеља на слободу) пропустивши одлучити о два кључна питања", пише у жалби тужитељства, пренела је хрватска агенција. Прво је питање је ли Шешељ прекршио услове за пуштање на привремену слободу тако што је након изласка давао спорне јавне изјаве, а друго је могу ли и даље остати на снази минимални услови које је одредило Расправно вијеће за Шешељево пуштање до изрицања неправомоћне пресуде, наводи Хина. Уместо да размотри та два кључна питања, тврди главни тужитељ, Расправно се веће усредоточило на ирелевантно питање попут изостанка жалбе тужитељства у тренутку објаве одлуке о привременом пуштању Шешеља, пише Хина. Подсећајући да је суд пустио Шешеља "због погоршаног здравља" и из "искључиво хуманитарних разлога", Брамерц каже да његово понашање на слободи показује како је суд требао одредити строжије, а не минималне услове за пуштање. Шешељ је рекао да се неће добровољно вратити у Хааг, претио особама које су сарађивале с тужитељством, распиривао мржњу и вређао жртве, укључујући и то када је српским четницима честитао освајање Вуковара те величао "Велику Србију" те је и сам рекао да му здравствено стање није посебно тешко, пише Брамерц у својој жалби. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА