Najnovije

Bramerc traži ponovo da Šešelja vrate u Hag

HAG - Glavni tužioc Haškog tribunala, Serž Bramerc, zatražio je ponovo da lider SRS, dr Vojislav Šešelj, bude vraćen u pritvor u Hag.
Šešelj na sednici Skupštine RSK (Foto: Jutjub)

Šešelj na sednici Skupštine RSK (Foto: Jutjub)

Bramerc se žalio na prethodnu odluku Raspravnog veća u Hagu koje je odbilo njegov zahtev da se poništi odluka o Šešeljevom puštanju. "Zbog prijetnji upućenih osobama koje surađuju s tužiteljstvom, Bramerc je početkom decembraa zatražio da se Šešelj vrati u pritvor. Po povratku u Srbiju Šešelj je poručio da će svrgnuti premijera Aleksandra Vučića te nastaviti sa stvaranjem "Velike Srbije", a njegova je stara ratnohuškačka retorika izazvala burne negativne reakcije u hrvatskom državnom vrhu, među političarima i javnosti." - piše hrvatska agencija Hina. Bramerc u žalbi tvrdi da Raspravno veće uopšte nije razmotrilo ključne argumente Tužiteljstva za ponovno pritvaranje Šešelja, nego se bavilo formalnostima, navodi Hina.
Pročitajte još:Šešelj opet pisao Kolindi – ovaj put nije ljubavno pismo!
"Raspravno veće pogrešilo je kada je donelo odluku o neponištenju (privremenog puštanja Šešelja na slobodu) propustivši odlučiti o dva ključna pitanja", piše u žalbi tužiteljstva, prenela je hrvatska agencija. Prvo je pitanje je li Šešelj prekršio uslove za puštanje na privremenu slobodu tako što je nakon izlaska davao sporne javne izjave, a drugo je mogu li i dalje ostati na snazi minimalni uslovi koje je odredilo Raspravno vijeće za Šešeljevo puštanje do izricanja nepravomoćne presude, navodi Hina. Umesto da razmotri ta dva ključna pitanja, tvrdi glavni tužitelj, Raspravno se veće usredotočilo na irelevantno pitanje poput izostanka žalbe tužiteljstva u trenutku objave odluke o privremenom puštanju Šešelja, piše Hina. Podsećajući da je sud pustio Šešelja "zbog pogoršanog zdravlja" i iz "isključivo humanitarnih razloga", Bramerc kaže da njegovo ponašanje na slobodi pokazuje kako je sud trebao odrediti strožije, a ne minimalne uslove za puštanje. Šešelj je rekao da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, pretio osobama koje su sarađivale s tužiteljstvom, raspirivao mržnju i vređao žrtve, uključujući i to kada je srpskim četnicima čestitao osvajanje Vukovara te veličao "Veliku Srbiju" te je i sam rekao da mu zdravstveno stanje nije posebno teško, piše Bramerc u svojoj žalbi. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA