Најновије

МЕРКЕЛ: Атина мора да врати дугове; ЦИПРАС: У владу неће ући Меркелине марионете

БЕРЛИН / АТИНА - Немачка канцеларка Aнгела Mеркел упозорила jе Грчку да мора да преузме одговорност за своjе дугове, уочи избора у Грчкоj, чиjи би резултати могли да покрену нови талас кризе у еврозони.
Ново ривалство у Европи Алексис Ципрас и Ангела Меркел (Фото: left.gr / pakistantoday)

Ново ривалство у Европи Алексис Ципрас и Ангела Меркел (Фото: left.gr / pakistantoday)

Mеркелова jе на Светском економском форуму у Давосу поручила да жели да Грчка остане у еврозони, али и сигнализирала да Немачка неће одустати од инсистирања да Aтина мора да врати дуговања, преноси британски Гардиjан. „Све што смо урадили било jе са циљем да Грчка остане у еврозони”, рекла jе канцеларка, додаjући да два принципа подупиру европску монетарну униjу: солидарност и одговорност земаља за сопствене дугове. „Шта год да се догоди на изборима, дискутоваћемо након што они буду одржани”, додала jе она. Са друге стране, лидер главне грчке опозиционе партије – Алексис Ципрас – позвао је сународнике да гласају за његову Коалицију радикалних левих снага (Сириза) на ванредним парламентарним изборима заказаним за 25. јануар. Ципрас је на последњем предизборном митингу у Атини нагласио да је победа његове коалиције потребна „ради тријумфа народа”. „Наредна недеља неће донети просто победу Сиризе. То ће бити историјски тријумф нашег народа. Уверен сам да ће Сириза бити у стању да сама формира владу, а самостална Сириза ће значити – самосталну Грчку у Европи”, оценио је Ципрас. Митингу је присуствовало око 20.000 људи, као и лидери више партија из Европе. „Сириза се неће враћати у 2009. годину, већ има намеру да се сукоби са системом који је Грчку довео до овакве кризе. Ми одлично разумемо да ћемо од понедељка преузети тежак задатак. Пут који смо изабрали тражи одлучност, веру и спремност за велике сукобе. А тражи још више: чисте руке, јасне одлуке и јасне позиције. Ми све то имамо”. "Будемо ли принуђени да ипак формирамо коалициону владу, у њој неће бити места за представнике оних партија које изражавају погледе немачке канцеларке Ангеле Меркел. Ми у своју пилотску кабину нећемо пустити оне који представљају тачку гледишта Меркелове. То нека буде свима јасно. Дајте нам подршку! Дајте нам снагу да би Грчка добила крила!” Ципрас је обећао тврде преговоре са „савезницима у Европи” поводом грчких дугова. Управо је објављено да Грчка дугује 315,5 милијарди евра и да тај дуг чини 176 одсто њеног бруто друштвеног производа. Последње анкете су показале да Сириза има за 4,4-6,5 одсто већу подршку уочи гласања од Нове демократије актуелног премијера Антониса Самараса.
Прочитајте још:Сириза: Отписати део грчких дугова по немачком приципуЕвропу чекају невиђени политички земљотресиПочетак краја: Немачка влада прави план за излазак Грчке из Европске уније!
Извор: Танјуг / fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА