Najnovije

MERKEL: Atina mora da vrati dugove; CIPRAS: U vladu neće ući Merkeline marionete

BERLIN / ATINA - Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Grčku da mora da preuzme odgovornost za svoje dugove, uoči izbora u Grčkoj, čiji bi rezultati mogli da pokrenu novi talas krize u evrozoni.
Novo rivalstvo u Evropi Aleksis Cipras i Angela Merkel (Foto: left.gr / pakistantoday)

Novo rivalstvo u Evropi Aleksis Cipras i Angela Merkel (Foto: left.gr / pakistantoday)

Merkelova je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu poručila da želi da Grčka ostane u evrozoni, ali i signalizirala da Nemačka neće odustati od insistiranja da Atina mora da vrati dugovanja, prenosi britanski Gardijan. „Sve što smo uradili bilo je sa ciljem da Grčka ostane u evrozoni”, rekla je kancelarka, dodajući da dva principa podupiru evropsku monetarnu uniju: solidarnost i odgovornost zemalja za sopstvene dugove. „Šta god da se dogodi na izborima, diskutovaćemo nakon što oni budu održani”, dodala je ona. Sa druge strane, lider glavne grčke opozicione partije – Aleksis Cipras – pozvao je sunarodnike da glasaju za njegovu Koaliciju radikalnih levih snaga (Siriza) na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 25. januar. Cipras je na poslednjem predizbornom mitingu u Atini naglasio da je pobeda njegove koalicije potrebna „radi trijumfa naroda”. „Naredna nedelja neće doneti prosto pobedu Sirize. To će biti istorijski trijumf našeg naroda. Uveren sam da će Siriza biti u stanju da sama formira vladu, a samostalna Siriza će značiti – samostalnu Grčku u Evropi”, ocenio je Cipras. Mitingu je prisustvovalo oko 20.000 ljudi, kao i lideri više partija iz Evrope. „Siriza se neće vraćati u 2009. godinu, već ima nameru da se sukobi sa sistemom koji je Grčku doveo do ovakve krize. Mi odlično razumemo da ćemo od ponedeljka preuzeti težak zadatak. Put koji smo izabrali traži odlučnost, veru i spremnost za velike sukobe. A traži još više: čiste ruke, jasne odluke i jasne pozicije. Mi sve to imamo”. "Budemo li prinuđeni da ipak formiramo koalicionu vladu, u njoj neće biti mesta za predstavnike onih partija koje izražavaju poglede nemačke kancelarke Angele Merkel. Mi u svoju pilotsku kabinu nećemo pustiti one koji predstavljaju tačku gledišta Merkelove. To neka bude svima jasno. Dajte nam podršku! Dajte nam snagu da bi Grčka dobila krila!” Cipras je obećao tvrde pregovore sa „saveznicima u Evropi” povodom grčkih dugova. Upravo je objavljeno da Grčka duguje 315,5 milijardi evra i da taj dug čini 176 odsto njenog bruto društvenog proizvoda. Poslednje ankete su pokazale da Siriza ima za 4,4-6,5 odsto veću podršku uoči glasanja od Nove demokratije aktuelnog premijera Antonisa Samarasa.
Pročitajte još:Siriza: Otpisati deo grčkih dugova po nemačkom pricipuEvropu čekaju neviđeni politički zemljotresiPočetak kraja: Nemačka vlada pravi plan za izlazak Grčke iz Evropske unije!
Izvor: Tanjug / fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA