Најновије

Трећа Србија: Школска слава Светог Саве никако није кршење Устава Србије

БЕОГРАД - Пред сутрашњу славу и празник свих школа у Србији, Трећа Србија протествује због писма јавности упућеног од стране НВО „Покрет за просвећено друштво“ које је означило прославу Светог Саве као кршење Устава Србије.
Трећа Србија (Фото: trecasrbija.rs)

Трећа Србија (Фото: trecasrbija.rs)

У низу нелогичности које је ова НВО истакла истиче се пре свега непознавање лика и дела Светог Саве и покушај да се извођењем неутемељених закључака, свесно или несвесно, удари на основне принципе на којима је утемељено образовање у Србији. Можда би активисти ове НВО требало дословно да схвате Доситеја Обрадовића и његове речи које цитирају, па да читајући књиге науче, а не да се својим незнањем истичу, наводе у Трећој Србији. Трећа Србија сматра да је обележавање Светог Саве као школске славе пример цивилизацијског начина обележавања утемељитеља образовања у Србији и градитеља школа. Уз сва своја верска дела, Светог Саве се морамо сећати и по делима која су регулисала многе друштвене односе, што је за то време било недокучиво за многе владаре и народе, поручује Трећа Србија. Док су најпрестижнији универзитети утемљени на сличним принципима, у Србији се покушавају ти принципи довести у питање. Док се Универзитет у Оксфорду, један од најбољих светских универзитета, руководи максимом „Господ је моје светло“ и док то не смета студентима из целог света и студентима свих вероисповести да се ту образују, у Србији се појављују самозвано просвећени да нас уче о Светом Сави, каже се у саопштењу ове организације.
Прочитајте још:Вучић: Желимо да будемо као Финска
У време док је српска слава постала део културног наслеђа човечанства при Унеску, овом покрету се чини да део кулутурног наслеђа човечанства вређа нечија верска убеђења или атеизам. Нико не приморава у Србији било кога да верује, али је ствар поштовања и основне пристојности да се утемељивач српског образовања обележи на начин који њему припада, закључују у Трећој Србији. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА