Najnovije

Treća Srbija: Školska slava Svetog Save nikako nije kršenje Ustava Srbije

BEOGRAD - Pred sutrašnju slavu i praznik svih škola u Srbiji, Treća Srbija protestvuje zbog pisma javnosti upućenog od strane NVO „Pokret za prosvećeno društvo“ koje je označilo proslavu Svetog Save kao kršenje Ustava Srbije.
Treća Srbija (Foto: trecasrbija.rs)

Treća Srbija (Foto: trecasrbija.rs)

U nizu nelogičnosti koje je ova NVO istakla ističe se pre svega nepoznavanje lika i dela Svetog Save i pokušaj da se izvođenjem neutemeljenih zaključaka, svesno ili nesvesno, udari na osnovne principe na kojima je utemeljeno obrazovanje u Srbiji. Možda bi aktivisti ove NVO trebalo doslovno da shvate Dositeja Obradovića i njegove reči koje citiraju, pa da čitajući knjige nauče, a ne da se svojim neznanjem ističu, navode u Trećoj Srbiji. Treća Srbija smatra da je obeležavanje Svetog Save kao školske slave primer civilizacijskog načina obeležavanja utemeljitelja obrazovanja u Srbiji i graditelja škola. Uz sva svoja verska dela, Svetog Save se moramo sećati i po delima koja su regulisala mnoge društvene odnose, što je za to vreme bilo nedokučivo za mnoge vladare i narode, poručuje Treća Srbija. Dok su najprestižniji univerziteti utemljeni na sličnim principima, u Srbiji se pokušavaju ti principi dovesti u pitanje. Dok se Univerzitet u Oksfordu, jedan od najboljih svetskih univerziteta, rukovodi maksimom „Gospod je moje svetlo“ i dok to ne smeta studentima iz celog sveta i studentima svih veroispovesti da se tu obrazuju, u Srbiji se pojavljuju samozvano prosvećeni da nas uče o Svetom Savi, kaže se u saopštenju ove organizacije.
Pročitajte još:Vučić: Želimo da budemo kao Finska
U vreme dok je srpska slava postala deo kulturnog nasleđa čovečanstva pri Unesku, ovom pokretu se čini da deo kuluturnog nasleđa čovečanstva vređa nečija verska ubeđenja ili ateizam. Niko ne primorava u Srbiji bilo koga da veruje, ali je stvar poštovanja i osnovne pristojnosti da se utemeljivač srpskog obrazovanja obeleži na način koji njemu pripada, zaključuju u Trećoj Srbiji. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA