Најновије

Николић: Хрватска омаловажава Србију

БEOГРAД - Реакциjе у Хрватскоj на одлуку Србиjе да иде на инаугурациjу нове хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић су непримерене, рекао jе у интервjуу за данашњу "Политику" председник Србиjе Tомислав Николић.
Томислав Николић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Томислав Николић (Фото: Јутјуб принтскрин)

"Tо jе манир коjи хрватски политичари треба да избаце када размишљаjу од Србиjи и српским колегама. Веома често имаjу омаловажаваjући тон коjи Србиjа ниjе заслужила", рекао jе Николић. С друге стране, рекао jе председник Србиjе, Хрватска ниjе одскочила изнад Србиjе да може да понижава и омаловажава Србиjу. Наша жеља jе, како jе нагласио Николић, да прошлост оставимо иза себе, да решимо све проблеме коjе смо jедни другима направили. "И та жеља jе код нас потпуно искрена", рекао jе Николић и додао да "ако не наиђемо на адекватну реакциjу, ако све буде настављено у овом тону, онда ће Србиjа престати да се труди". Николић jе рекао да Србиjа треба да буде заступљена на наjвишем нивоу jер се ради о држави у нашем окружењу, држави коjоj пружамо руку. Из неког разлога Хрватска jе као датум за инаугурациjу одредила 15. фебруар, рекао jе Николић. Пошто jе било jасно да не могу да идем на инаугурациjу, jер jе Сретење или Дан државности празник коjи председник не може да пропусти, онда jе донета одлука да у Загреб иде премиjер Србиjе Aлександар Вучић, рекао jе Николић. "Oн у ствари ради оно што би требало да jа урадим, а то веома лоше може да ођекне код људи коjи мисле само зло", рекао jе Николић за "Политику". Николић jе рекао да не постоjи сукоб између њега и Ивице Дачића, jер, како би могао да буде у сукобу са неким коме jе Вучић поверио да буде министар спољних послова.
Прочитајте још:Вучић у Загребу: Морамо живети са Хрватима
"Додуше могли бисмо и много боље да сарађуjемо. Дачића нико не пита зашто немамо толико амбасадора", констатовао jе Николић. Упитан да ли jе лично он некада поставио то питање, председник Србиjе jе одговорио "како нисам". "Погледаjте моjа писма Влади, то jе већ непристоjно. Mи смо већ договорили одређене личности за одређене функциjе, пет-шест амбасадора и то стоjи шест месеци", навео jе Николић. Председник jе обjаснио да он поставља амбасадоре, али да мора да добиjе предлог владе. "Mинистарство спољних послова ниjе послало предлог. Заиста jе несхватљиво што jош немамо амбасадоре. Mи немамо 12 амбасадора. У Немачкоj немамо за све време мог мандата", рекао jе Николић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА