Najnovije

Nikolić: Hrvatska omalovažava Srbiju

BEOGRAD - Reakcije u Hrvatskoj na odluku Srbije da ide na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović su neprimerene, rekao je u intervjuu za današnju "Politiku" predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub printskrin)

Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub printskrin)

"To je manir koji hrvatski političari treba da izbace kada razmišljaju od Srbiji i srpskim kolegama. Veoma često imaju omalovažavajući ton koji Srbija nije zaslužila", rekao je Nikolić. S druge strane, rekao je predsednik Srbije, Hrvatska nije odskočila iznad Srbije da može da ponižava i omalovažava Srbiju. Naša želja je, kako je naglasio Nikolić, da prošlost ostavimo iza sebe, da rešimo sve probleme koje smo jedni drugima napravili. "I ta želja je kod nas potpuno iskrena", rekao je Nikolić i dodao da "ako ne naiđemo na adekvatnu reakciju, ako sve bude nastavljeno u ovom tonu, onda će Srbija prestati da se trudi". Nikolić je rekao da Srbija treba da bude zastupljena na najvišem nivou jer se radi o državi u našem okruženju, državi kojoj pružamo ruku. Iz nekog razloga Hrvatska je kao datum za inauguraciju odredila 15. februar, rekao je Nikolić. Pošto je bilo jasno da ne mogu da idem na inauguraciju, jer je Sretenje ili Dan državnosti praznik koji predsednik ne može da propusti, onda je doneta odluka da u Zagreb ide premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je Nikolić. "On u stvari radi ono što bi trebalo da ja uradim, a to veoma loše može da ođekne kod ljudi koji misle samo zlo", rekao je Nikolić za "Politiku". Nikolić je rekao da ne postoji sukob između njega i Ivice Dačića, jer, kako bi mogao da bude u sukobu sa nekim kome je Vučić poverio da bude ministar spoljnih poslova.
Pročitajte još:Vučić u Zagrebu: Moramo živeti sa Hrvatima
"Doduše mogli bismo i mnogo bolje da sarađujemo. Dačića niko ne pita zašto nemamo toliko ambasadora", konstatovao je Nikolić. Upitan da li je lično on nekada postavio to pitanje, predsednik Srbije je odgovorio "kako nisam". "Pogledajte moja pisma Vladi, to je već nepristojno. Mi smo već dogovorili određene ličnosti za određene funkcije, pet-šest ambasadora i to stoji šest meseci", naveo je Nikolić. Predsednik je objasnio da on postavlja ambasadore, ali da mora da dobije predlog vlade. "Ministarstvo spoljnih poslova nije poslalo predlog. Zaista je neshvatljivo što još nemamo ambasadore. Mi nemamo 12 ambasadora. U Nemačkoj nemamo za sve vreme mog mandata", rekao je Nikolić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA