Najnovije

Lavrov: Cilj je da slome Srbe jer su svojeglavi

Cilj da se slome Srbi još traje, ocenjuje ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za novinarku iz Republike Srpske Darinku Petrović, emitovanom na ATV televiziji, podsećajući da su rezoluciju koju danas pokušavaju da proguraju u Ujedinjenim nacijama, i pre deset godina pokušali da donesu na Savetu bezbednosti UN, a da je Rusija uložila veto.

"Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Evropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi. Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, ne pokoravaju se zahtevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, neće da priznaju nezavisnost Kosova, ne žele da Kosovo bude član međunarodnih organizacija. A za Zapad je to sada faktički ultimatum Beogradu", ističe Lavrov.

On podseća da u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe.

"Aleksandar Vučić je nedavno potvrdio evropsku orijentaciju u svojoj državnoj politici, a Brisel mu odgovara da ako hoće da postanu član EU, priznaju Kosovo i pridruže se sankcijama protiv Rusije, jer članstvo u EU automatski podrazumeva borbu protiv Rusije. To govoriti Srbima, ignorišući u potpunosti istoriju našeg prijateljstva, naših zajedničkih bitaka za slobodu, za nezavisnost, za pravoslavlje na kraju krajeva, za Slovene, ništa od toga Zapad ne interesuje. Čak bih rekao, interesuje ih, ali upravo zbog toga to treba uništiti", ocenjuje Lavrov.

Iskorenjuju pravoslavlje, Zapadu se to sviđa

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope je glasala za to da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope kao država, kao punopravan član, podseća.

"Oni već pravdaju svoje aktivnosti u vezi sa Kosovom i Savjtom Evrope time da je na Kosovu primetan napredak u borbi protiv korupcije, stvaranje efikasnog sistema pravosuđa. Ali svi znaju da je Kosovo teritorija potpunog bezakonja. Ali naše zapadne kolege se ne crvene, oni o tome govore tako kao da je to skoro svetionik demokratije. Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima", kaže Lavrov, dodajući da je očigledno da se na toj teritoriji iskorenjuje pravoslavlje.

Zapadu se to sviđa i oni i žele da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se "pravoslavni svet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država".

"Ista je politika i prema Republici Srpskoj. I sada samoimenovani nemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman jer ga nije potvrdio Savet bezbednosti pokušava na sve načine da diskredituje Republiku Srpsku i zastupa stav o unitarizaciji Bosne i Hercegovine, pokušava da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i bosanski Hrvati imaju svoje viđenje toga kako će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda", objašnjava ruski ministar.

A to što oni sada pokušavaju u vezi sa BiH je direktno potkopavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN.

"Za SAD rezolucije o Palestini, Balkanu, ako one zastupaju interese srpskog naroda, one nisu obavezujuće. I to treba imati na umu", kaže Lavrov.

Rat se vodio odavno

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju da bi zaustavila rat koji je do tada Zapad vodio protiv Moskve, i to "rukama nacističkog kijevskog režima", kaže šef ruske diplomatije.

Moskva je, prema njegovim rečima, bila "iskreno zainteresovana" za Minske sporazume, dok je Zapad nedavno priznao da su oni potpisani samo da bi se Ukrajina za to vreme snabdela oružjem.

"Rat se pripremao i vodio odavno. Tome su pridruženi i instrumenti zapadne politike kao što su sankcije, ucene, pretnje i nisu nam ostavili drugi izbor, jer je kijevski režim otvoreno krajem 2021. i početkom 2022. godine izabrao put nasilnog rešenja problema Donbasa. I mi smo krenulu u zaštitu svoje bezbednosti jer su Ukrajinu uvlačili u NATO", ističe Lavrov, naglašavajući da je to bila crvena linija Moskve.

Priznali su da ne ratuju Ukrajinci, nego Zapad

Šef Pentagona je rekavši "mi nećemo biti poraženi i nećemo se povući", priznao da ne ratuju Ukrajinci, ističe Lavrov.

"Oni su instrument, njihovi leševi Zapadu ne znače ništa. Neprestano ističu da neće dopustiti da njihovi građani umiru u Donbasu", navodi ruski šef diplomatije.

Komentarišući koferenciju u Švajcarskoj koju bi da organizuje Bern, a koja bi trebalo da okupi predstavnike Zapada i globalnog juga, Lavrov kaže da, uprkos zvučnim izjavama o tome kako će to biti nova inicijativa posvećena izradi rešenja koja svima odgovaraju, to nije istina.

"Niko neće dozvoliti da se napusti formula Zelenskog. To je formula koju u krajnjoj liniji podrazumieva kapitulaciju Rusije, isplatu reparacija, suđenje ruskom rukovodstvu i mnogo toga drugog", ističe Lavrov.

Zelenski i njegovi saradnici, podseća on, govorili su da Rusija ni u kom slučaju ne sme biti pozvana na tu konferenciju.

"Prvo treba prevariti zemlje svetskog juga, privući ih na neku opštu platformu koja će u obliku ultimatuma biti ponuđena Rusiji. Svima je odavno poznato da mi nećemo učestvovati na bilo kakvim događajima na kojima se na ovaj ili onaj način promoviše pomenuta formula za mir Zelenskog", kkaže Lavrov, dodajući da su Rusi otvoreni za "ozbiljne pregovore".

SVO se nastavlja

"Nastavljamo sa rešavanjem zadataka koji su zadati u okviru specijalne vojne operacije. Svima je već jasno da je demilitarizacija Ukrajine postala apsolutno neophodan korak, kada pogledate na ratnohuškačku kliku koja sada vodi Ukrajinu u Kijevu. Jasno je i to da je neizbežna denacifikacija Ukrajine, jer su otvoreno rasistički zakoni, zakonsko afirmisanje ideologije nacizma, glorifikacija onih kojima je presudio sud u Nirnbergu – neprihvatljivi u savremenoj Evropi", ocenjuje Lavrov.

On ne isključuje da je "ta pećinska rusofobija" kojom sada diše Makron koji proglašava Moskvu za pretnju, potrebna za pokušaj da on postane vođa Evrope, "jašući na toj temi od koje je sam zapad stvorio glavnu temu međunarodnog života".

"Mada, ako uporedimo to sa tim šta je Zapad radio na drugim mestima, uključujući i Balkan, svima je jasno da se prioritet te teme zasniva na veštački stvorenim medijskim ratovima. Videćemo kako će se sve odvijati, ali ja ni ne sumnjam u to da zapad laže", ističe Lavrov.

Govoreći o Kameronovoj izjavi da Ukrajinci imaju pravo da Rusiju gađaju britanskim oružjem, Lavrov navodi: "to su Englezi, njihova reputacija je dobro poznata".

Svi problemi su zbog kršenja Povelje UN

U međunarodne organizacije treba verovati, kaže Lavrov, dodajući da svi problemi savremenog društva proističu iz grubog kršenja Povelje UN.

U međunarodne organizacije treba verovati, kaže Lavrov, dodajući da svi problemi savremenog društva proističu iz grubog kršenja Povelje UN.

"Povelja UN čuva svoju aktuelnost, ako se pošteno primenjuje, ako se primenjuju svi njeni principi u punom obimu. Ako bi tako bilo, onda bi mnoge aktivnosti Zapada bile nelegitimne. Zapad se nikada nije vodio ključnim principom Povelje da su UN zasnovane na suverenoj jednakopravnosti država. Navedite bar jedan konflikt u kome je Zapad sa nekim razgovarao kao sa sebi jednakim", navodi Lavov.

Zapad trenutno pokušava da obrazuje antirusku i antikinesku koaliciju, ističe, dodajući da je "antiruska hitan zadatak", a da će antikinesku će pokrenuti onda kada Kina postane za njih glavna pretnja.

"Što se tiče međunarodnih organizacija, prvo svi treba da u punom obimu poštuju principe Povelje UN. Oni sada spominjući Ukrajinu govore samo o teritorijalnom integritetu. Bilo je tako i 2014. godine kada su građani Krima na referendumu izabrali povratak u okvire Ruske Federacije. Odmah se moglo čuti da se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Kada je 2008. godine, bez bilo kakvih vojnih dejstava, bez kriznih situacija, tokom perioda pregovora između Beograda i Prištine, odjednom proglašena nezavisnost Kosova, Zapad je rekao da je to u potpunosti u skladu sa principom prava naroda na samoopredeljenje, koji je, takođe, u Povelji UN", podseća on.

Neophodna je reforma međunarodnih organizacija, između ostalog, da se otkloni disproporcija u korist zapadnih država.

"I kao što treba u Savetu bezbednosti ispraviti istorijsku nepravdu, ukloniti preveliku zastupljenost Zapada i nedovoljnu zastupljenost Afrike, Azije i Latinske Amerike, tako isto treba uraditi i sa Sekretarijatom. To je veoma komplikovan posao, jer su mnogi ljudi prosto prirasli za svoja radna mesta", navodi Lavrov dodajući da sve rukovodeće pozicije u UN zauzimaju članice NATO-a.

Nikad bolji odnosi s Kinom

Rusija sa Kinom ima odnose koji su nikad bolji, nikad efikasniji, i koji se zasnivaju na međunarodnom pravu.

"To je, pre svega, zasluga predsjednika Putina i Si Đinpinga. Stvorili smo kompleks odnosa u svim sferama. Nema nijedne sfere ljudskog postojanja koja nije predmet najaktivnijeg delovanja po liniji rusko-kineskog višestranog partnerstva i strateške saradnje, kako smo to fiksirali u našim dokumentima. Tamo je napisano da je odnos između Kine i Rusije mnogo jači, snažniji, pouzdaniji, nego vojni blokovi prošlog veka. U suštini, tako i jeste", kaže Lavrov, dodajući da su dve zemlje "duet koji suštinski i pozitivno utiče na međunarodnu situaciju".

Bez rusko-kineske veze, predviđa da bi u međunarodnoj areni bilo mnogo gore, zato što bi Zapad uživao u potpunoj nekažnjivosti i ne bi podlegao sudovima.

Lavrov govori i o ekspanziji BRIKS-a ali i tome da Rusija sa saveznicima održava odlične odnose u okviru drugih međunarodnih organizacija.

I sve se to uklapa, po rečima predsednika Putina, u veliko evroazijsko partnerstvo, koje nastaje.

"I koje je otvoreno za sve države Evroazije. Među njima i za evropski deo našeg kontinenta. Dok se Evropa od Rusije želi ograditi zidom i želi da izoluje Rusiju, vrata treba da ostanu otvorena, jer nam je priroda, istorija, Gospod Bog dao najbogatiji kontinent i to treba iskoristiti, ako ti je u interesu da živiš dobro, treba iskoristiti te prednosti", ocenjuje ruski šef diplomatije.

Ekonomski problemi su se sada obrušili na Evropu, zahvaljujući tome što SAD Evropu iskorišćavaju u za podršku Ukrajini i za rat protiv Rusije, ističe Lavrov podsećajući da je uništen Severni tok i da se rezultati istrage kriju.

"Kada postoje države koje, pre svega poštuju svoju istoriju, tradiciju, hoće da žive po sopstvenim pravilima i žele da sami određuju svoju sudbinu, one se međusobno dogovaraju u sferi bezbednosti. Ako te države koje se nalaze na zapadnom delu kontinenta nekad postanu svesne potpunog besmisla svoje kolonijalne politike, potčinjavanja svih sebi, zadiranja u unutrašnja pitanja drugih regiona, bilo da je to južni Kavkaz ili centralna Azija i kada budu spremni da u temelj saradnje ulože ne ravnotežu snaga nego ravnotežu zakonitih interesa, tada razgovori mogu imati perspektivu. Ali, sada ja ne vidim pretpostavke za to", zaključuje Lavrov.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA