Најновије

Праг: На протесту за српско Косово говорили посланици и бивши министри, ево ко се обратио из Србије!

ПРАГ- Око 150 људи окупило се на Тргу Светог Вацлава у центру Прага, на протесту против независности Косова, носећи транспарент с натписом "Косово је српско". На скупу се се обратили чешки посланик Јарослав Фолдина  и некадашњи министар спољних послова Јан Каван, а прочитано је и писмо подршке Војислава Шешеља којим се обратио чешким посланицима и организаторима скупа.
Праг (Фото: Фејсбук)

Праг (Фото: Фејсбук)

Реч је о традиционалној акцији која се сваке године у Чешкој престоници организује Удружење пријатељи Срба на Косову, уочи датума када је Косово једнострано прогласило независност, 17. фебруара 2008. године. "Косово је било и увек ће бити српско", био је мото данашњег окупљања, које сваке године организује удружење "Пријатељи Срба на Косову", јавио је Парламентњи листи, преноси Танјуг. Међу окупљенима био је и некадашњи министар спољних послова Јан Каван, а главни говорник био је посланик социјалдемократа Јарослав Фолдина. Према његовим речима, Косово до данас нема основне атрибуте државе, а 70 одсто незапослених и нефункционисање основне инфраструктуре, разлози су што у последње време с Косова људи масовно беже. На скупу је прочитано званично писмо председника српске радикалне странке, доктора Војислава Шешеља упућено чешким посланицима и организаторима скупа. "Мировне трупе које је Запад обећао након потписивања кумановског споразума, резолуцијом 1244, врло брзо су се претвориле у окупационе снаге уперене против српског народа које су довеле до етничког чишћења Срба са своје вековне територије. Протеривање, паљење кућа, убиства, отмице вађење и трговина органима на црном тржишту претворили су јужну српску покрајину у црну рупу Европе."- рекао је у писму председник СРС, захваливши се окушљенима на поршци коју пружају Србима на Косову додао је да су светски центри моћи спремни да сваком народу ураде оно што су урадили Србији. „Ваша подршка српском народу на Косову и Метохији улива наду, да се једног дана и у земљама које су признале независност Косова ситуација може променити“ рекао је председник Српске радикалне странке.
Прочитајте још:Десничари из Чешке, Пољске и Словачке марширали за српско Косово!
Окупљенима се обратио и председник удружења Вацлав Дворжак. Исти протест одржан је и у Острави, на њему се окупило више стотина људи укључујући и чланове националистичких организација из Словачке и Пољске, организатор протеста председник радничке омладине Ерик Ламрехт је поручио да ће се протести наставити и захвалио се на подршци из Србије. Извор: РТС, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА