Најновије

Примирје само на папиру: Борбе се преселиле на улице Дебаљцева

ДЕБАЉЦЕВО, ЛУГАНСК - На улицама града Дебаљцева данас су вођене борбе између украјинске војске и проруских снага, известила је агенција АФП, позивајући се на представнике обе стране, два дана након проглашења примирја.
Борци Новорусије (Фото: Новороссиа.Су)

Борци Новорусије (Фото: Новороссиа.Су)

Ово је први пут да су борбе вођене на улицама самог града, где је до сад забележена артиљеријска размена ватре између неколико хиљада владиних војника који се налазе у њему и тешко наоружаних припадника проруских снага који су град опколили. "Тренутно су у току борбе где побуњеници нападају наше позиције. Групе побуњеничких бораца улазе у сам град", рекао је портпарол украјинске војске Александер Мотужјаник. Заменик регионалне полиције Иља Кива рекао је у телефонском разговору из опкољеног града, да проруске снаге користе минобацаче, ракетне бацаче и аутоматске пушке. "Има рањених и погинулих, али не можемо да потврдимо у ком броју јер се борбе и даље настављају", рекао је Кива. Неименовани војни званичник са стране проруских снага рекао је за локалну новинску агенцију да побуњеници спроводе "операције чишћења". Уличне борбе у Дебаљцеву представљају нову фазу у борби за овај стратешки важан град након више седмица жестоких борби око те кључне позиције. Борбе су настављене и на железничком чвору који повезује Доњецк и Луганск. Проруске снаге тврде да је чак 8.000 украјинских војника заробљено у том кључном транспортном средишту, али је Кијев до сад званично одбио да призна да су њихове снаге опкољене. Лидер самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) Игор Плотницки изјавио је данас да та република испуњава обавезу повлачења тешког наоружања са линије раздвајања кијевске војске и проруских снага, у складу са споразумима из Минска. "Заправо, ми смо већ почели са испуњавањем наших обавеза јуче увече", истакао је Плотницки и додао да Луганска република "очекује да Украјина исто учини", пренео је ТАС С. Портпарол украјинске војске Андриј Лисенко је рекао да је Украјина спремна да почне са повлачењем тешког наоружања чим свеобухватан прекид ватре буде испоштован, навео је Ројтерс. Агенција АП је јавила да украјинске и проруске снаге нису данас, како је договорено у Минску, отпочеле са повлачењем тешког наоружања.
Прочитајте још:Десничари из Чешке, Пољске и Словачке марширали за српско Косово!Праг: На протесту за српско Косово говорили посланици и бивши министри, ево ко се обратио из Србије!
Обе стране су у понедељак рекле да су спремне да отпочну са повлачењем када она друга страна то уради. Лидери Немачке, Русије и Украјине договорили су се о "конкретним мерама" које ће омогућити посматрачима ОЕБС да надзиру климаво примирје на истоку Украјине, саопштио је данас портпарол немачке владе. Мере су договорене у телефонском разговору у понедељак увече између немачке канцеларке Ангеле Меркел и руског и украјинског председника Владимира Путина и Петра Порошенка, наведено је у саопштењу портпарола, без изношења детаља о договореним корацима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА