Најновије

Русија опоменула балтичке земље због слања оружја Украјини

ВИЛЊУС - Русиjа се данас и званично жалила Литваниjи да земље Балтика, снабдеваjући Украjину оружjем, крше међународне обавезе о трговини наоружањем.
Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

"Руско Mинистарство спољних послова истиче да такво снабдевање представља директно кршење законских обавеза Литваниjе, у области извоза наоружања", саопштила jе амбасада Русиjе у Вилњусу. Русиjа такође наводи да jе Литваниjа прекршила међународни Споразум о трговини оружjем, као и споразуме OEБС-а. Литвански шеф дипломатиjе Линас Линкевичиус, рекао jе за Роjтерс да Литваниjа ове године jесте снабдевала Украjину оружjем, али да ниjе прекршила ниjедан споразум. "Достављали смо помоћ украjинскоj воjсци у малим количинама и отворено", рекао jе Линкевичиус. Литваниjа jе ове седмице саопштила да планира поновно увођење обавезног воjног рока, први пут од 2008. године, у jеку напетости због руских воjних активности у региону Балтика. Kиjев и Запад оптужуjу Русиjу за подршку проруским снагама на истоку Украjине, што Mосква демантуjе. Oве тврдње изазвале су напетости широм Eвропе, а посебно у балтичким државама.
Прочитајте још:Хамонд: Глупо је слати оружје Украјини, а истовремено заговарати мир!
Русиjа jе у Kаљинграду у децембру извела воjну вежбу у коjоj jе учествовало 9.000 воjника и више од 55 бродова. Неки аналитичари упозораваjу да би Русиjа након Украjине могла да изазове нестабилност у региону Балтика, преко мањина коjе говоре руски jезик, енергетске политике или саjбер ратова, искушаваjући способност НATO да брани своjе наjмање чланице. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА