Najnovije

Rusija opomenula baltičke zemlje zbog slanja oružja Ukrajini

VILNJUS - Rusija se danas i zvanično žalila Litvaniji da zemlje Baltika, snabdevajući Ukrajinu oružjem, krše međunarodne obaveze o trgovini naoružanjem.
Sergej Lavrov (Foto: JuTjub printskrin)

Sergej Lavrov (Foto: JuTjub printskrin)

"Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da takvo snabdevanje predstavlja direktno kršenje zakonskih obaveza Litvanije, u oblasti izvoza naoružanja", saopštila je ambasada Rusije u Vilnjusu. Rusija takođe navodi da je Litvanija prekršila međunarodni Sporazum o trgovini oružjem, kao i sporazume OEBS-a. Litvanski šef diplomatije Linas Linkevičius, rekao je za Rojters da Litvanija ove godine jeste snabdevala Ukrajinu oružjem, ali da nije prekršila nijedan sporazum. "Dostavljali smo pomoć ukrajinskoj vojsci u malim količinama i otvoreno", rekao je Linkevičius. Litvanija je ove sedmice saopštila da planira ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, prvi put od 2008. godine, u jeku napetosti zbog ruskih vojnih aktivnosti u regionu Baltika. Kijev i Zapad optužuju Rusiju za podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine, što Moskva demantuje. Ove tvrdnje izazvale su napetosti širom Evrope, a posebno u baltičkim državama.
Pročitajte još:Hamond: Glupo je slati oružje Ukrajini, a istovremeno zagovarati mir!
Rusija je u Kaljingradu u decembru izvela vojnu vežbu u kojoj je učestvovalo 9.000 vojnika i više od 55 brodova. Neki analitičari upozoravaju da bi Rusija nakon Ukrajine mogla da izazove nestabilnost u regionu Baltika, preko manjina koje govore ruski jezik, energetske politike ili sajber ratova, iskušavajući sposobnost NATO da brani svoje najmanje članice. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA